Relleu (geografia)

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Relleu terrestre)
Salta a la navegació Salta a la cerca

El relleu geogràfic és la dimensió vertical de la superfície de la Terra. Quan està referit al fons del mar s'anomena batimetria. El relleu s'expressa en termes d'altitud, pendent i orientació de les superfícies del terreny. El relleu afecta el flux de l'aigua i la seva distribució, i per tant l'agricultura i altres recursos naturals.[1] En grans superfícies, el relleu també influeix en la meteorologia. Ambdós factors afavoreixen o dificulten la instal·lació de poblacions humanes en zones determinades.

Altimetria i batimetria de la Terra actualment
Relleu dels Alps de Nova Zelanda
Escorrentia fluint cap a un desguàs.

L'escolament és la làmina d'aigua que es produeix per sobre el sòl després de la seva precipitació.[2] Són un agent geològic que té una gran capacitat erosiva i de modelat en zones de clima sec i pluges torrencials. L'aigua forma solcs al terreny, que es van fent més profunds i poden originar torrents i barrancs. En zones amb molt de pendent, s'originen xaragalls, que són solcs profunds que deixen entre ells crestes sense erosionar. Quan aquests solcs conflueixen fins a desembocar en un sola conca es forma un torrent, que només duu aigua després d'una pluja forta. Altres agents geològics que modelen el relleu són: el vent, les glaceres, els rius, les aigües subterrànies i el mar.[cal citació]

Geomorfologia[modifica]

La geomorfologia és en gran per l'estudi de la formació del relleu geogràfic o de la topografia. El relleu es forma per la intersecció dels processos:

  • Geològics: migració de les plaques tectòniques falles i simes, erupcions volcàniques, etc.
  • Processos erosius
  • Impactes extraterrestres (meteorits)[3]

Referències[modifica]

  1. Baker, N.T., and Capel, P.D., 2011, "Environmental factors that influence the location of crop agriculture in the conterminous United States": U.S. Geological Survey Scientific Investigations Report 2011–5108, 72 p.
  2. Brush, L. M. (1961). "Drainage basins, channels, and flow characteristics of selected streams in central Pennsylvania" (pp. 1-44) (United States, U.S. Department of the Interior, GEOLOGICAL SURVEY). Washington D.C.: UNITED STATES GOVERNMENT PRINTING OFFICE. Retrieved October 29, 2017, from https://pubs.usgs.gov/pp/0282f/report.pdf
  3. Willett, Sean D.; Brandon, Mark T. «On steady states in mountain belts». Geology, 30, 2, gener 2002, pàg. 175–178. Bibcode: 2002Geo....30..175W. DOI: 10.1130/0091-7613(2002)030<0175:OSSIMB>2.0.CO;2.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Relleu