Remolcador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Le Four, maniobrant al moll de Brest.
Remolcador al port de Sydney, Austràlia

Un remolcador és un tipus d'embarcació utilitzada per ajudar a maniobrar a altres embarcacions, principalment a remolcar o a empènyer embarcacions o similars als ports, però també en mar obert o en rius i canals. També es fan servir per a remolcar barcasses, vaixells avariats o altres equips.

En els ports, el seu objectiu és guiar acuradament l'embarcació al seu destí d'atracada on es durà a terme la càrrega i descàrrega. En alguns casos pot portar a la representació de l'autoritat de port, transferir-lo al vaixell per acompanyar el capità en la maniobra mentre el remolcador acompanya la trajectòria i maniobra d'entrada a port. Garanteix així la prevenció d'accidents i col·lisions amb estructures, terra ferma i altres embarcacions.[1]

Característiques[modifica]

Els remolcadors són molt forts per a la seva mida. Els primers remolcadors tenien un motor a vapor;[2] actualment funcionen amb dièsel. Els motors dels remolcadors típicament produeixen de 750 a 3.000 cavalls de força (de 500 a 2.000 kW), però els més grans (usats en aigües més profundes) poden produir fins a 25.000 cavalls de força (20.000 kW). Els motors sovint són els mateixos que els de les locomotores, però típicament mouen les hèlixs mecànicament en comptes de convertir el resultat a energia per a motors elèctrics, com és comú a les locomotores. Per seguretat, els motors dels remolcadors tenen dos elements de cada part crítica com redundància.

Diagrama d'un remolcador .

.[3]

Exemples de remolcadors[modifica]

  • Classe Don Inda
  • Classe Llum de Mar
  • Classe Maria de Maeztu

Referències[modifica]

  1. Thorndike, Virginia L.. On Tugboats: Stories of Work and Life Aboard. Down East Books, 2004, p. 14–16. ISBN 0-89272-565-6. 
  2. J.O.H, «The First Steamboat Projected in Great-Britain», a The Mechanics' magazine, museum, register, journal, and gazette, Volume 27, APlantilla:Er juillet 1837, pp. 226-227
  3. William S. Harvey, William Symington Arxivat 2006-11-20 a Wayback Machine., 2003.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]