Vés al contingut

Remolcador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Le Four, maniobrant al moll de Brest.
Remolcador al port de Sydney, Austràlia

Un remolcador és un tipus d'embarcació utilitzada per ajudar a maniobrar a altres embarcacions, principalment a remolcar o a empènyer embarcacions o similars als ports, però també en mar obert o en rius i canals. També es fan servir per a remolcar barcasses, vaixells avariats o altres equips.

En els ports, el seu objectiu és guiar acuradament l'embarcació al seu destí d'atracada on es durà a terme la càrrega i descàrrega. En alguns casos pot portar a la representació de l'autoritat de port, transferir-lo al vaixell per acompanyar el capità en la maniobra mentre el remolcador acompanya la trajectòria i maniobra d'entrada a port. Garanteix així la prevenció d'accidents i col·lisions amb estructures, terra ferma i altres embarcacions.[1]

Característiques[modifica]

Els remolcadors són molt forts per a la seva mida. Els primers remolcadors tenien un motor a vapor;[2] actualment funcionen amb dièsel. Els motors dels remolcadors típicament produeixen de 750 a 3.000 cavalls de força (de 500 a 2.000 kW), però els més grans (usats en aigües més profundes) poden produir fins a 25.000 cavalls de força (20.000 kW). Els motors sovint són els mateixos que els de les locomotores, però típicament mouen les hèlixs mecànicament en comptes de convertir el resultat a energia per a motors elèctrics, com és comú a les locomotores. Per seguretat, els motors dels remolcadors tenen dos elements de cada part crítica com redundància.

Diagrama amb les parts d'un remolcador.

Referències[modifica]

  1. Thorndike, Virginia L.. On Tugboats: Stories of Work and Life Aboard. Down East Books, 2004, p. 14–16. ISBN 0-89272-565-6. 
  2. O.H, J. «The First Steamboat Projected in Great-Britain» (en anglès). The Mechanics' magazine, museum, register, journal, and gazette, vol. 27, 1837.

Vegeu també[modifica]