República Democràtica Federal de Transcaucàsia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
República Democràtica Federativa de Transcaucàsia
Закавказская демократическая федеративная республика'


1918


de}}}

Bandera

Ubicació de
Informació
CapitalTblisi
Idioma oficialrus
MonedaRuble de Transcaucàsia
Període històric
Establiment24 de febrer de 1918
Dissolució26 de maig de 1918
Política
Forma de governRepública
Seim de Transcaucàsia
Nikoloz Txkheïdze

La República Democràtica Federativa de Transcaucàsia (RDFT, rus: Закавказская демократическая федеративная республика (ЗКДФР), transcrit Zakavkàzskaya demokratítxeskaya federatívnaya respúblika (ZKDFR); també coneguda com a Federació Transcaucasiana) (febrer 1918 – maig 1918) fou un estat de curta durada que comprenia els actuals estats d'Armènia, l'Azerbaidjan, i Geòrgia.

Després de la Revolució de febrer, el Govern Provisional Rus creà un Comité Especial Transcaucasià (особый Закавказский Комитет (ОЗАКОМ), osobyy Zakavkazskiy Komitet (OZAKOM)) per a governar la zona. Després de la revolució d'octubre fou substituït per la República Transcaucasiana i pel Comissariat Transcaucasià, que serà substituït per una federació.

El Sejm de Transcaucàsia es va convocar el 10 de febrer de 1918 i el cap fou el menxevic georgià Nikoloz Txkheïdze. El Sejm proclamà la república independent, democràtica i federativa de Transcaucàsia el 24 de febrer, reconeguda per l'imperi otomà el 28 d'abril tres dies després que la República acceptés el Tractat de Brest-Litovsk i es retirés de Kars.[1] La federació es va dissoldre quan Geòrgia declarà la seva independència el 26 de maig. La República Democràtica d'Armènia i l'Azerbaidjan seguiren el seu exemple el 28 de maig.

Referències[modifica]

  1. Engelstein, Laura. Russia in Flames: War, Revolution, Civil War, 1914-1921 (en anglès). Oxford University Press, 2018, p. 335. ISBN 9780199794218.