República de l'Illa de les Roses

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Insulo de la Rozoj
Bandera


Flag

Lema: cap
Himne: cap
Tipus d'entitat: Micronació
Localització: Al mar Adriàtic vora Rímini (Forlì), Itàlia
Àrea reclamada: 0,0004 km².
Data de fundació: 24 de juny, 1968
Lideratge: President Giorgio Rosa
Organització política: República
Idioma: Esperanto
Moneda: Mill (Esperanto: "milo", usat en segells, no se n'han emès monedes o bitllets)

La República de l'Illa de les Roses (en esperanto Respubliko de la Insulo de la Rozoj) fou una efímera micronació localitzada en una plataforma al mar Adriàtic, a set milles de la costa de la provincia de Forlì, Itàlia.

Història[modifica]

El 1967, l'enginyer italià Giorgio Rosa va demanar permís per provar una nova tècnica per a la construcció d'una gran plataforma de 400 m² sostinguda per nou voltes recolzades sobre el llit marí. La instal·lació va ser construïda i es van obrir sobre ella alguns establiments comercials, com un restaurant, un club nocturn, una botiga de records i una oficina de correus. Hom creu que també hi havia una estació de ràdio, però no ha estat pas confirmat.

L'illa artificial es declarà independent el 24 de juny del 1968, sota el nom esperanto d'Insulo de la Rozoj, i Rosa se n'autoproclamà president. Alhora, edità un bon nombre de segells, alguns d'ells mostrant l'illa en un mapa de l'Adriàtic. La moneda proposada era el "mill" (de l'esperanto miloj), i aparegué en alguns segells, tot i que no hi ha constància de l'existència de monedes o bitllets.

Les accions de Rosa foren vistes pel govern italià com una jugada per a guanyar dòlars dels turistes sense pagar impostos a l'estat. Si aquesta fou la veritable raó de Rosa per a crear la seva micronació, no se sap, però el govern italià actuà amb contundència. Un grup de carabinieri i inspectors d'hisenda ocuparen l'Illa de la Rosa i n'assumiren el control. Es diu que el Consell de Govern de la Plataforma envià un telegrama, potser al govern italià, per protestar per la "violació de la sobirania i l'atac infligit al turisme local per l'ocupació militar", però fou ignorat.

Aviat la marina italiana va destruir la plataforma amb explosius, acte recollit en alguns segells emesos pel "Govern a l'exili" de Rosa.

Referències[modifica]

  1. How to Start Your Own Country per Erwin S. Strauss, pub. Breakout Productions, Port Townsend, WA, 2nd ed. 1984, ISBN 1893626156, pp 129-130
  2. Discussió sobre la història de l'Illa de les Roses i els seus segells. Inclou un escanejat d'un article de diari.

Coord.: 44° 10′ 49″ N, 12° 37′ 20″ E / 44.1803°N,12.6222°E / 44.1803; 12.6222