Repúbliques de Rússia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
1. Adiguèsia
2. Altai
3. Baixkíria
4. Buriàtia
5. Daguestan
6. Ingúixia
       7. Kabardino-Balkària
8. Calmúquia
9. Karatxai-Txerkèssia
10. Carèlia
11. Komi
12. Marí El
       13. Mordòvia
14. Sakhà (Iacútia)
15. Ossètia del Nord - Alània
16. Tatarstan
17. Tuvà
18. Udmúrtia
       19. Khakàssia
20. Txetxènia
21. Txuvàixia
22. Crimea
23. Donetsk
24. Luhansk

La Federació Russa es divideix en 89 subjectes federals, 24 dels quals són repúbliques. La majoria de les repúbliques representen àrees amb presència d'ètnies no russes, tot i que hi ha algunes repúbliques amb una majoria russa. El grup ètnic indígena d'una república que li dona nom s'anomena "nacionalitat titular".

Estatus constitucional[modifica]

La principal diferència existent a les repúbliques respecte d'altres subjectes federals és que tenen el dret d'establir la seva pròpia llengua oficial.[1] A més, poden tenir una Constitució pròpia. Altres subjectes federals, com els krais (territoris) i els óblasts (províncies) no reben explícitament aquest dret. El president executiu de moltes repúbliques solia ostentar el títol de president, però el 2010 una esmena a la llei federal va comportar que aquest títol es reservaria exclusivament al cap de l'Estat Rus.[2]

El nivell d'autonomia garantit a aquestes unitats polítiques varia, però generalment és força extens. Les assemblees parlamentàries de les repúbliques han promulgat sovint lleis que violen la constitució federal. Els governs de les repúbliques tendeixen a ser molt poderosos. Tanmateix, aquesta autonomia va disminuir considerablement durant el mandat del president rus Vladímir Putin, que pretenia imposar la supremacia de la Constitució federal.

Existeixen moviments secessionistes a la majoria de les repúbliques, però aquests no són, generalment, gaire forts. No obstant això, hi havia un suport considerable a la secessió entre els tàtars, els baixkirs, els iacuts i els txetxens després de la dissolució de la Unió Soviètica, fet que va provocar la Primera guerra de Txetxènia, en el cas d'aquesta ètnia. El desig de secessió a moltes repúbliques és, tanmateix, enormement complicat.

Esdeveniments del 2014[modifica]

El 18 de març del 2014 la República de Crimea i Sevastopol van ser annexats a la Federació Russa a través d'un tractat[3] La major part de la comunitat internacional i el govern d'Ucraïna no reconeixen la secessió de Crimea, i segueixen considerant Crimea una part d'Ucraïna.[4]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Repúbliques de Rússia