Repúbliques de Rússia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La Federació Russa es divideix en 85 subjectes federals, 22 dels quals són repúbliques. La majoria de les repúbliques representen àrees amb presència d'ètnies no russes, tot i que hi ha algunes repúbliques amb una majoria russa. El grup ètnic indígena d'una república que li dona nom s'anomena "nacionalitat titular".

Estatus constitucional[modifica]

La principal diferència existent a les repúbliques respecte d'altres subjectes federals és que tenen el dret d'establir la seva pròpia llengua oficial.[1] A més, poden tenir una Constitució pròpia. Altres subjectes federals, com els krais (territoris) i els óblasts (províncies) no reben explícitament aquest dret. El president executiu de moltes repúbliques solia ostentar el títol de president, però el 2010 una esmena a la llei federal va comportar que aquest títol es reservaria exclusivament al cap de l'Estat Rus.[2]

El nivell d'autonomia garantit a aquestes unitats polítiques varia, però generalment és força extens. Les assemblees parlamentàries de les repúbliques han promulgat sovint lleis que violen la constitució federal. Els governs de les repúbliques tendeixen a ser molt poderosos. Tanmateix, aquesta autonomia va disminuir considerablement durant el mandat del president rus Vladímir Putin, que pretenia imposar la supremacia de la Constitució federal.

Existeixen moviments secessionistes a la majoria de les repúbliques, però aquests no són, generalment, gaire forts. No obstant això, hi havia un suport considerable a la secessió entre els tàtars, els baixkirs, els iacuts i els txetxens després de la dissolució de la Unió Soviètica, fet que va provocar la Primera guerra de Txetxènia, en el cas d'aquesta ètnia. El desig de secessió a moltes repúbliques és, tanmateix, enormement complicat.

Esdeveniments del 2014[modifica]

Vegeu també: Crisi de Crimea i Referèndum de l'estatut de Crimea del 2014

El 18 de març del 2014 la República de Crimea i Sevastopol van ser annexats a la Federació Russa a través d'un tractat[3] La major part de la comunitat internacional i el govern d'Ucraïna no reconeixen la secessió de Crimea, i segueixen considerant Crimea una part d'Ucraïna.[4]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Repúbliques de Rússia