Resiliència

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Per a altres significats, vegeu «Resiliència (desambiguació)».
Pèndol Charpy

En enginyeria, la resiliència és una magnitud que mesura la quantitat d'energia que absorbeix un material en trencar-se sota l'acció d'un impacte, per unitat de superfície de trencada.

Relació entre resiliència i tenacitat[modifica]

La resiliència es diferencia de la tenacitat en el fet que aquesta última quantifica la quantitat d'energia absorbida per unitat de superfície de trencada sota l'acció d'un esforç progressiu, i no d'un impacte. La relació entre resiliència i tenacitat és generalment constant i creixent, és a dir, quan un material presenta més resiliència que un altre, generalment també presenta més tenacitat. Malgrat això, la relació no és lineal.

Mesura de la resiliència d'un material[modifica]

La quantificació de la resiliència d'un material es determina amb un assaig pel mètode Izod o el pèndol de Charpy, del que resulta un valor indicatiu de la fragilitat o la resistència als xocs del material assajat. Un elevat grau de resiliència és característic dels acers austenítics, acers amb alt contingut d'austenita. En acers al carboni, els acers suaus (amb menor contingut percentual de carboni), tenen una major resiliència que els acers durs.

Unitats[modifica]

En el Sistema Internacional d'Unitats s'expressa en joules per metre quadrat (J/m²).

Una unitat molt utilitzada en enginyeria per a la resiliència és el quilogram-força metre per centímetre quadrat (kgf·m/cm²), o quilopond metre per centímetre quadrat (kp·m/cm²).

Proveta[modifica]

Proveta Normalitzada Proveta

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: assaig pel mètode Izod o el pèndol de Charpy