Resolució 1030 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1030 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Faccions en guerra al Tadjikistan
Identificador de llei o regulacióS/RES/1030 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Data14 desembre 1995 Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:3606)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació14 desembre 1995 Modifica el valor a Wikidata
1029 Modifica el valor a Wikidata
1031 Modifica el valor a Wikidata
TemaTadjikistan

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1030 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 14 de desembre de 1995. Després de recordar les resolucions anteriors 968 (1994) i 999 (1995) sobre la situació al Tadjikistan, el Consell va prorrogar el mandat de la Missió d'Observadors de les Nacions Unides a Tadjikistan (UNMOT) fins al 15 de juny de 1996 i dirigida al procés de reconciliació nacional al país.[1]

A la capital Duixanbe havien començat les converses entre el govern i l'Oposició Tadjik Unida i això va ser acollit amb satisfacció pel Consell de Seguretat. La principal responsabilitat de les parts era resoldre les diferències ells mateixos, i el suport internacional depenia dels seus esforços en aconseguir-ho.[2] Ambdues parts s'havien compromès a cercar la reconciliació pacífica a través de concessions i compromisos. El Consell també va cridar l'atenció sobre la inacceptabilitat de les hostilitats a la frontera amb l'Afganistan.

El mandat de la UNMOT es va estendre fins al 15 de juny de 1996 sobre la condició que l'Acord de Teheran i l'alto el foc es mantinguessin en vigor i les parts es comprometessin a la reconciliació nacional i la promoció de la democràcia. Es va demanar al Secretari General Boutros Boutros-Ghali que informés sobre la situació cada tres mesos.

Es va expressar preocupació pel lent progrés en les converses de pau i va subratllar la necessitat de la immediata implementació de mesures de foment de la confiança. Es va encoratjar el diàleg directe entre el President Emomalii Rahmon i el líder del Moviment de Renaixement Islàmic. Les parts, la UNMOT, les forces de pau de la Comunitat d'Estats Independents, les tropes de la frontera i la missió de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa també foren instades a treballar més de prop.

Referències[modifica]

  1. «UNMOT extended, continuation of dialogue urged». UN Chronicle, 1996.
  2. Gray, Christine D. International law and the use of force. Oxford University Press, 2000, p. 186. ISBN 978-0-19-876528-8. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1030 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.