Vés al contingut

Resolució 1189 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1189 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Després del bombardeig a Kenya
Identificador de llei o regulacióS/RES/1189 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:3915)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació13 agost 1998 Modifica el valor a Wikidata
1188 Modifica el valor a Wikidata
1190 Modifica el valor a Wikidata
TemaActes de terrorisme internacional

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1189 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 13 d'agost de 1998. Després d'expressar la seva profunda pertorbació pels atemptats a Nairobi (Kenya) i Dar es Salaam (Tanzània), el 7 d'agost de 1998, el Consell va condemnar enèrgicament els atacs terroristes i va demanar als països que adoptessin mesures per evitar nous incidents.[1]

Antecedents

[modifica]

El 7 d'agost de 1998, centenars de persones van morir en explosions simultànies de camions bomba a les ambaixades a les principals ciutats de l'Àfrica oriental de Dar es Salaam (Tanzània) i Nairobi (Kenya). Els atacs, lligats als membres locals del Gihad Islàmic egipci, van posar l'atenció per primera vegada a Osama bin Laden i Ayman al-Zawahiri als Estats Units, i van provocar que el FBI col·loqués Bin Laden en la seva llista dels deu més buscats.

Resolució

[modifica]

El Consell de Seguretat va quedar sorprès pels atacs que afectaven negativament a les relacions internacionals i estava convençut que la supressió dels actes de terrorisme era essencial per a la pau i la seguretat internacionals.[2] Va subratllar que tots els estats membres de les Nacions Unides haurien d'abstenir-se d'organitzar, fomentar o participar en actes terroristes en altres països. A més, calia reforçar la cooperació internacional entre els estats per prendre mesures per prevenir i combatre el terrorisme.[3]

Els bombardejos a Nairobi i Dar es Salaam van ser fortament condemnats, i es van expressar condolences a les famílies de les víctimes. Es va instar a tots els països i institucions internacionals a prestar assistència a les investigacions realitzades a Kenya, Tanzània i els Estats Units per detectar els responsables i facilitar la reconstrucció d'infraestructures en ambdós països.[4] Finalment, es va instar a tots els països a adoptar, d'acord amb el dret internacional, mesures de seguretat i cooperació per prevenir actes ulteriors i per a la persecució i el càstig dels autors de terrorisme.

Referències

[modifica]
  1. «Security Council strongly condemns terrorist bomb attacks in Nairobi and Dar es Salaam on 7 August». United Nations, 13-08-1998.
  2. Schweigman, David. The authority of the Security Council under Chapter VII of the UN Charter: legal limits and the role of the International Court of Justice. Martinus Nijhoff Publishers, 2001, p. 147. ISBN 978-90-411-1641-3. 
  3. van den Wyngaert, Christine; Stessens, Guy; Janssens, Liesbeth. International criminal law: a collection of international and European instruments. 3rd. Martinus Nijhoff Publishers, 2005, p. 657. ISBN 978-90-04-14232-9. 
  4. Flynn, E. J. «The Security Council's Counter-Terrorism Committee and Human Rights». Human Rights Law Review, 7, 2, 2007, pàg. 371–384. DOI: 10.1093/hrlr/ngm009.

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]
  •  PDF Text de la Resolució a UN.org