Resolució 1197 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1197 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Membres de l'OUA
Identificador de llei o regulacióS/RES/1197 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:3928)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació18 setembre 1998 Modifica el valor a Wikidata
1196 Modifica el valor a Wikidata
1198 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Àfrica

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1197 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 18 de setembre de 1998. Després de reafirmar la seva responsabilitat primordial de mantenir la pau i la seguretat internacionals, el Consell va tractar esforços de cooperació amb l'Organització de la Unitat Africana (OUA).[1]

El Consell de Seguretat va examinar les recomanacions en un informe del Secretari General Kofi Annan sobre "Les causes del conflicte i la promoció de la pau duradora i el desenvolupament sostenible a l'Àfrica" en relació amb la necessitat que les Nacions Unides proporcionin suport i assistència a les organitzacions regionals i subregionals en matèria de prevenció de conflictes.[2] Va recordar les disposicions del Capítol VIII de la Carta de les Nacions Unides a aquest efecte.

El secretari general va ser convidat a ajudar a l'OUA i a les organitzacions subregionals africanes a establir equips d'avaluació logística i a determinar els requisits logístics i financers de les operacions de manteniment de la pau regionals o subregionals. També se li va demanar que promogués el desenvolupament d'una doctrina de manteniment de la pau comunament acceptada amb els Estats membres i que compartís els conceptes existents d'operacions de manteniment de la pau amb la OUA i les organitzacions subregionals. També se'ls va demanar que establissin equips d'avaluació logística. Es van encoratjar les aliances entre països i organitzacions regionals implicades en operacions de pau i el Consell va acollir amb satisfacció la proposta de la Comunitat Econòmica dels Estats de l'Àfrica Occidental (ECOWAS) d'establir un "consell d'ancians" dins del seu "Mecanisme per a la prevenció, Gestió, Resolució de Conflictes, Manteniment de la Pau i Seguretat" per facilitar els esforços de mediació i va demanar la preparació de la seva creació.

En la part II de la resolució, el Consell va aprovar l'establiment d'una Oficina d'Enllaç d'Acció Preventiva de les Nacions Unides a la OUA.[3] Va encoratjar la millora de la consulta i la coordinació entre les Nacions Unides, l'OUA i les organitzacions subregionals. Finalment, es va convidar al Secretari General i, posteriorment, va demanar que implementés les següents mesures:

(a) adoptar mecanismes per millorar el flux d'informació entre les Nacions Unides, l'OUA i les organitzacions subregionals;
(b) desenvolupar indicadors comuns per a un sistema d'alerta ràpida i compartir això entre els seus representants de camp i la seu;
(c) concertar visites de personal entre les Nacions Unides, l'OUA i les organitzacions subregionals;
(d) organitzar significats conjunts en àrees relatives als sistemes d'alerta primerenca i la prevenció, amb l'objectiu de coordinar iniciatives amb conflictes existents i potencials.

Referències[modifica]

  1. «Security Council, acting on situation in Africa, asks Secretary-General to aid African organisations in strengthening peacekeeping mechanisms». United Nations, 18-09-1998.
  2. Annan, Kofi. «Report of the Secretary-General on the situation in Africa». United Nations, 13-04-1998.
  3. Francis, Dana. Peacekeeping or peace enforcement?: conflict intervention in Africa. World Peace Foundation, 1998, p. 20. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1197 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.