Resolució 1286 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1286 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Identificador de llei o regulacióS/RES/1286 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:4091)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació19 gener 2000 Modifica el valor a Wikidata
1285 Modifica el valor a Wikidata
1287 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Burundi

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1286 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 19 de gener de 2000. Després de reafirmar totes les resolucions i les declaracions del President del Consell a la guerra civil a Burundi, el Consell va donar suport als esforços de l'ex-president sud-africà Nelson Mandela per aconseguir una solució política al conflicte al país.[1]

El Consell de Seguretat va preocupar les greus condicions econòmiques, humanitàries i socials de Burundi. Va haver-hi violència i inseguretat, marcada per l'augment dels atacs civils per part dels grups armats a la capital Bujumbura, i preocupació per les seves implicacions en la seguretat a la regió. El Consell va reconèixer l'important paper dels països de la regió, especialment Tanzània, que van albergar a milers de refugiats de Burundi. Va reafirmar que el procés de pau Arusha era la base d'una resolució del conflicte.

El nomenament de Nelson Mandela com a facilitador del procés de pau d'Arusha a la Vuitena Cimera Regional d'Arusha el desembre de 1999 va ser acollit amb gran satisfacció pel Consell.[2] En aquest context, va reafirmar el seu suport al procés de pau d'Arusha i perquè totes les parts de Burundi cooperessin. Va encomiar als partits que es van comprometre amb les negociacions i van demanar a aquells que no havien de cessar immediatament les hostilitats.

La resolució va condemnar enèrgicament l'assassinat de personal del Fons de les Nacions Unides per a la Infància i el Programa Mundial d'Aliments a la província de Rutana a l'octubre de 1999. Es va demanar als països veïns de Burundi que actuessin contra els insurgents i les transferències il·lícites d'armes i assegurar la neutralitat, la seguretat i el caràcter civil dels camps de refugiats.[3] Es va instar als donants i la comunitat internacional a proporcionar ajuda humanitària i examinar les necessitats de desenvolupament econòmic de Burundi.

Referències[modifica]

  1. «Security Council expresses strong support for peace efforts in Burundi, following briefing by 'facilitator' of peace process, Nelson Mandela». United Nations, 19-01-2000.
  2. Africa review. 24th. World of Information, 2001, p. 34. ISBN 978-1-86217-031-5. 
  3. Fischer, H. Yearbook of International Humanitarian Law: 2000, Volume 3; Volume 2000. Cambridge University Press, 2000, p. 205. ISBN 978-90-6704-140-9. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1286 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.