Resolució 1383 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1383 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
L'ex-president dels EUA George W. Bush amb ministres afganesos
Identificador de llei o regulacióS/RES/1383 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:4434)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació6 desembre 2001 Modifica el valor a Wikidata
1382 Modifica el valor a Wikidata
1384 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a l'Afganistan

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1383 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 6 de desembre de 2001. Després de reafirmar totes les resolucions sobre la situació a l'Afganistan, particularment la Resolució 1378 (2001), el Consell va aprovar l'acord de Bonn signat el dia anterior sobre el període de transició al país després de la invasió i precedint l'establiment d'institucions permanents.[1]

Al preàmbul de la resolució, el Consell va subratllar el dret dels afganesos a determinar el seu propi futur polític i estava decidit a ajudar el poble afganès a posar fi als conflictes del país i a l'ús del seu territori com a base del terrorisme i promoure la pau, l'estabilitat i el respecte dels drets humans.[2] Va assenyalar que les disposicions provisionals de l'acord de Bonn eren la base per a la creació d'un govern representatiu en termes de gènere i etnicitat.[3]

Recolzant l'acord de Bonn, la resolució va demanar a tots els grups afganesos que implementessin plenament l'acord amb la cooperació de l'Autoritat Provisional Afganesa que assumirà el càrrec el 22 de desembre de 2001.[2] El Consell declara estar disposat a prendre altres mesures per donar suport a les institucions provisionals basades en un informe del Secretari General Kofi Annan. Es va demanar als partits afganesos que concedissin accés sense restriccions a les organitzacions humanitàries.

Finalment es va convidar tots els donants, a través de la cooperació amb el Representant Especial del Secretari General Lakhdar Brahimi i els òrgans de les Nacions Unides, a assistir a la rehabilitació, la recuperació i la reconstrucció de l'Afganistan.[4]

Referències[modifica]

  1. «Security Council endorses Afghanistan agreement on interim arrangements signed yesterday in Bonn». United Nations, 06-12-2001.
  2. 2,0 2,1 Fischer, Horst; McDonald, Avril; Dugard, John; Gasser, Hans-Peter; Greenwood, Christopher; Fenrick, William; Posse, Hortensia Gutierrez. Yearbook of International Humanitarian Law:, Volume 4; Volume 2001. Cambridge University Press, 2004, p. 301. ISBN 978-90-6704-169-0. 
  3. «Security Council endorses agreement on interim arrangements for Afghanistan». United Nations News Centre, 06-12-2001.
  4. Watts, Sean M.; Martin, Christopher E. «Nation-Building in Afghanistan: Lessons Identified in Military Justice Reform». Army Law, 2006.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1383 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.