Resolució 1514 de l'Assemblea General de les Nacions Unides

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Assemblea General de les Nacions Unides
Resolució 1514 Emblem of the United Nations.svg
Data14 de desembre 1960
Trobada n.15
CodiA/RES/1514 (XV) (Document)
SubjecteDeclaració sobre la concessió de la independència als països i pobles colonials
Resultat de la votació89 votaren a favor
0 votaren en contra
9 s'abstingueren
ResultatAprovada

La Resolució 1514 de l'Assemblea General de les Nacions Unides (també coneguda com a Declaració sobre la concessió de la independència als països i pobles colonials) va ser una pedra angular del moviment de descolonització. Aprovada el 14 de desembre de 1960, aquesta resolució feia una crida a la independència de les colònies, considerant els drets humans fonamentals i la carta de les Nacions Unides.

La resolució[modifica]

Seu de les Nacions Unides a Nova York

La resolució declara que la subjecció dels pobles a domini estranger és una denegació dels drets humans fonamentals, és contrària a la carta de les Nacions Unides i compromet la causa de la pau i la cooperació mundials. Així mateix, la resolució especifica que tots els pobles tenen dret a la lliure determinació, i que s'han de prendre mesures per traspassar el poder als pobles colonitzats, sense condicions i sense repressió pel mig.[1]

La votació[modifica]

Amb excepció de República Dominicana, els països que es van abstenir eren potències colonials en aquest temps.

Després de la resolució[modifica]

En 2000, amb motiu del 40è aniversari de la Resolució 1514, l'Assemblea General de l'ONU va adoptar la Resolució 55/146, que va declarar al període entre 2001-2010 com el Segon Decenni Internacional per a l'Eliminació del Colonialisme. Això és conseqüència d'haver estat el període entre 1990-2000 com el Decenni Internacional per a l'Eliminació del Colonialisme.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1514 de l'Assemblea General de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.