Resolució 1542 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1542 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Base de la MINUSTAH a Haití
Identificador de llei o regulacióS/RES/1542 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:4961)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació30 abril 2004 Modifica el valor a Wikidata
1541 Modifica el valor a Wikidata
1543 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Haití

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1542 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 30 d'abril de 2004. Després de rebre un informe del Secretari General Kofi Annan, el Consell va lamentar totes les violacions dels drets humans a Haití i va instar al govern d'Haití a promoure i protegir els drets humans amb un Estat basat en l'estat de dret i una judicatura independent.[1]

El Consell també va reiterar la seva crida per l'assistència internacional a Haití sobre l'acció i el suport a llarg termini, donant la benvinguda a l'Organització d'Estats Americans (OEA), la Comunitat del Carib (CARICOM) i les institucions financeres.

Prenent nota de la situació a Haití, la resolució estableix la Missió d'Estabilització de les Nacions Unides a Haití (MINUSTAH) reclamada a la resolució 1529 (2004) per un període inicial de sis mesos, amb la intenció de renovar-los per altres períodes. D'acord amb l'informe del secretari general, el Consell va decidir que la MINUSTAH consisteixi en un component civil i militar que cooperaria amb l'OEA, la CARICOM i altres organitzacions.

La resolució estableix el mandat de la MINUSTAH en àmbits inclosos proporcionar un entorn segur i estable, els drets humans i donar suport al procés polític a Haití.[2]

La Força està formada per tropes de fins a 17 països, inclosos Argentina, Bolívia, Canadà, Jordània, França, Corea del Sud i Estats Units, i la policia de 41 països, inclosos Argentina, Bangladesh, Brasil, Egipte, Rússia i Espanya.[3]

La resolució 1542 fou encomanada com una millora en els mandats policials anteriors a causa de la seva claredat i integració de la policia en un ampli marc legal.[4]

Referències[modifica]

  1. «Security Council establishes UN Stabilisation Mission in Haiti for initial six-month period». United Nations, 30-04-2004.
  2. Shamsie, Yasmine; Thompson, Andrew Stuart. Haiti: hope for a fragile state. Wilfrid Laurier Univ. Press, 2006, p. 68. ISBN 978-0-88920-510-9. 
  3. Xiang, Zhang «Backgrounder: UN Stabilization Mission in Haiti». Xinhua News Agency, 14-01-2010.
  4. Bellamy, Alex J.; Williams, Paul; Griffin, Stuart Understanding Peacekeeping. Polity, 2010, p. 393. ISBN 978-0-7456-4186-7. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1542 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.