Resolució 1593 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Consell de Seguretat de l'ONU
Resolució 1593 Emblem of the United Nations.svg
Villages destroyed in the Darfur Sudan 2AUG2004.jpg
Mapa de viles destruïdes al Darfur (2004)
Data 31 de març 2005
Trobada n. 5158
Codi S/RES/1593 (Document)
Subjecte La situació al Sudan
Resultat de la votació 11 votaren a favor
0 votaren en contra
4 s'abstingueren
Resultat Adoptada
Composició del Consell de Seguretat
Membres permanents
Membres no permanents
Modifica les dades a Wikidata

La Resolució 1593 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada el 31 de març de 2005. Després de rebre un informe de la Comissió d'Investigació sobre el Darfur, el Consell va esmentar la situació a la regió del Darfur en Sudan a la Cort Penal Internacional (CPI) i va exigir a tots els estats que cooperessin plenament.[1] Va marcar la primera vegada que el Consell havia referit una situació a la Cort, i també obligava un país a cooperar amb ella.[2]

Sudan, que no és membre permanent de la CPI sota l'Estatut de Roma, es nega a reconèixer la jurisdicció de la cort, i va afirmar que "la Cort Penal Internacional no té cap lloc en aquesta crisi".[3]

Adopció[modifica]

La resolució va ser aprovada per 11 vots contra cap i quatre abstencions d'Algèria, Brasil, Xina i Estats Units. El representant algerià preferia una solució ideada per la Unió Africana al problema, el Brasil va acceptar la resolució però va objectar la visió dels Estats Units sobre la jurisdicció selectiva del Tribunal, el representant xinès no estava d'acord amb alguns elements de l'Estatut de la CPI i va argumentar que els perpetradors haurien de ser jutjats en tribunals sudanesos, i els Estats Units es van oposar a algunes disposicions de la Cort, però que recolzaven generalment els interessos humanitaris i la lluita contra la impunitat.[4]

Resolució[modifica]

Actuant sota el Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, el Consell va fer referència a la situació des de l'1 de juliol de 2002 a la CPI i va instar a tots els estats a cooperar amb la Cort, sigui o no part de l'Estatut de Roma.[5] La CPI i la Unió Africana van ser convidats a discutir les pràctiques dels processos relacionats amb el conflicte , mentre que es va encoratjar a la CPI a promoure l'estat de dret, els drets humans i la lluita contra la impunitat al Darfur.

La resolució també va posar l'accent en la importància de la reconciliació, a través de la creació de comissions de veritat, per exemple.[6] Els nacionals d'un estat diferent de Sudan que no reconeguin la jurisdicció de la Cort estarien subjectes a la jurisdicció d'aquest estat per actes relacionats amb Sudan.

Referències[modifica]

  1. «Security Council refers situation in Darfur, Sudan, to Prosecutor of International Criminal Court». United Nations, 31-03-2005.
  2. Kohen, Marcelo G.; Caflisch, Lucius Promoting justice, human rights and conflict resolution through international law. Martinus Nijhoff Publishers, 2007, p. 433. ISBN 978-90-04-15383-7. 
  3. ICC prosecutor seeks UN support for arrest of suspected Sudan war criminals. JURIST, 12 juny 2010. 
  4. Schiff, Benjamin N. Building the international criminal court. Cambridge University Press, 2008, p. 232. ISBN 978-0-521-69472-8. 
  5. Associated Press «UN refers Sudanese war crimes suspects to ICC». Khaleej Times, 01-04-2005.
  6. Kerr, Rachel; Mobekk, Eirin. Peace and justice: seeking accountability after war. Polity, 2007, p. 77. ISBN 978-0-7456-3423-4. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1593 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.