Resolució 2003 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 2003 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Darfur al Sudan
Identificador de llei o regulacióS/RES/2003 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:6597)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació29 juliol 2011 Modifica el valor a Wikidata
2002 Modifica el valor a Wikidata
2004 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació al Sudan

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 2003 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 29 de juliol de 2011. Després de reafirmar totes les resolucions i declaracions anteriors sobre la situació al Sudan, el Consell va ampliar el mandat de la Operació Híbrida de la Unió Africana i les Nacions Unides al Darfur (UNAMID) durant dotze mesos més fins al 31 de juliol de 2012.[1]

La resolució va permetre més temps a les Nacions Unides per decidir quantes tropes es necessitaven a la regió.[2]

Resolució[modifica]

Observacions[modifica]

El Consell va recordar que no hi hauria pau sense justícia i la necessitat d'acabar amb la impunitat. Va expressar el seu suport al procés de pau Unió Africana-Nacions Unides organitzat a Qatar, tot i que lamentava que alguns grups s'hagin negat a participar. A més, es va donar la benvinguda a la signatura del «Document de Doha per la Pau al Darfur» entre el govern del Sudan i el Moviment Alliberament i Justícia (JLM) i es va instar a les parts interessades a que acordessin un alto el foc permanent.[3]

Mentrestant, la resolució expressava la seva preocupació pel deteriorament de la situació a parts del Darfur, a través de violacions de l'alto el foc, atacs de grups rebels, atacs intertribals contra personal humanitaris i de les Nacions Unides i el desplaçament de desenes de milers de civils, segons informa el Secretari General de les Nacions Unides, Ban Ki-moon.[4] També hi va haver preocupació per les renovades hostilitats entre el govern sudanès i el Moviment d'Alliberament del Sudan (SLM/A), les faccions Minni Minnawi i Abdul Wahid i el Moviment de Justícia i Igualtat.

El preàmbul de la resolució va reafirmar que no podia haver-hi cap solució militar al conflicte, i totes les violacions dels drets humans i del dret internacional humanitari van ser condemnades. Es preocupava per les implicacions de la situació als països de la regió i, per tant, va encoratjar al Sudan, al Txad i la República Centreafricana a cooperar per aconseguir la pau al Darfur.

Actes[modifica]

El mandat d'UNAMID, en virtut del Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, es va ampliar fins a final de juliol de 2012.[5] L'operació de manteniment de la pau es va instruir per protegir els civils i garantir l'enviament de l'ajuda humanitària, sense perjudici de la responsabilitat principal del govern sudanès.

Es va demanar al Secretari General que treballés estretament amb la Unió Africana i altres parts i que informés sobre el progrés del procés de pau i el mandat de la UNAMID. El Consell va exigir que la UNAMID tingués una llicència de ràdio per comunicar-se lliurement amb totes les parts interessades del Darfur, d'acord amb el status of forces agreement. Totes les violacions dels drets humans van ser condemnades i es va expressar novament la preocupació per la situació al Darfur; les parts en conflicte havien de prendre mesures per protegir els civils.

Mentrestant, la resolució va demanar la cooperació entre la UNAMID i altres operacions de manteniment de la pau a la regió, inclosa la Missió de les Nacions Unides a la República del Sudan del Sud i la Força Provisional de Seguretat de les Nacions Unides per a Abyei.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 2003 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.