Resolució 463 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

From Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Consell de Seguretat de l'ONU
Resolució 463 Emblem of the United Nations.svg
Zimbabwe United Kingdom Locator.png
Data2 de febrer 1980
Trobada n.2196
CodiS/RES/463 (Document)
SubjecteLa qüestió de Rhodèsia
Resultat de la votació14 votaren a favor
0 votaren en contra
0 s'abstingueren
ResultatAdoptada
Composició del Consell de Seguretat
Membres permanents
Membres no permanents

La Resolució 463 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, fou aprovada el 2 de febrer de 1980. Després de considerar les últimes novetats a Rhodèsia del Sud i la resolució 460 (1979) en què es va observar que un acord havia produït una Constitució per a un Zimbabwe lliure i, independent i amb govern de la majoria, el Consell va convidar a totes les parts a complir amb l'Acord de Lancaster House i al poder administratiu, Regne Unit, a aplicar plenament l'acord.

La resolució 463 va demanar al Govern del Regne Unit que garantís que les forces de Sud-àfrica, regulars o mercenàries, es retiressin del país. També va demanar que el Regne Unit implementés mesures que incloguessin:

(a) el ràpid retorn d'exiliats i refugiats de Zimbabwe d'acord amb l'acord;
(b) l'alliberament dels presos polítics;
(c) el confinament de les forces rhodesianes i auxiliars a les seves bases;
(d) l'acord de tracte igual a totes les parts;
(e) la rescissió de totes les mesures d'emergència i lleis incompatibles amb la realització d'eleccions lliures i justes.

La resolució també va demanar l'alliberament dels presos polítics de Sud-àfrica, inclosos els "lluitadors de la llibertat", presumiblement membres d'Umkhonto We Sizwe detinguts per les Forces de Seguretat de Rhodèsia, i assegurar un pas segur a un país de llur elecció. També va condemnar Sud-àfrica per la seva interferència a Rhodèsia del Sud.

Tot i observar que mantindrà la situació en examen fins a la plena independència de Zimbabwe, el Consell va aprovar la resolució amb 14 vots contra cap, mentre que el Regne Unit no va participar en la votació.

Vegeu també[edit]

Enllaços externs[edit]

Vegeu texts en català sobre Resolució 463 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.