Resolució 733 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 733 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Identificador de llei o regulacióS/RES/733 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:3039)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació23 gener 1992 Modifica el valor a Wikidata
TemaSomàlia
Llengua del terme, de l'obra o del nomllengües sinítiques Modifica el valor a Wikidata

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 733 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, fou adoptada per unanimitat el 23 de gener de 1992 després d'expressar la seva alarma davant la situació a Somàlia sobre la gran pèrdua de vides, la destrucció de propietats i l'amenaça a l'estabilitat regional, el Consell, en virtut del Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, va decidir imposar un "general i complet" embargament d'armes al país per establir la pau i l'estabilitat. La situació es va assenyalar a l'atenció del Consell de Seguretat pel govern somali.[1]

El Consell va demanar al llavors Secretari General Boutros Boutros-Ghali que immediatament realitzés accions per augmentar l'ajuda humanitària per les Nacions Unides i altres organitzacions internacionals a la població afectada a Somàlia. També li va demanar, juntament amb els Secretaris Generals de l'Organització de la Unitat Africana i la Lliga Àrab, que contactessin totes les faccions implicades per posar fi a les hostilitats i permetre l'ajut.

La resolució 733 va instar a totes les parts a garantir la seguretat de tot el personal humanitari a Somàlia i va instar a tots els Estats membres a contribuir a l'esforç de l'ajuda. La resolució no va incloure propostes per a una força de manteniment de la pau, ja que alguns estats membres n'eren reticents per motius econòmics, i altres, com els Estats Units, van afirmar que no intervindrien en aquesta etapa, ja que no hi havia invitació de les principals parts implicades.[2]

Referències[modifica]

  1. Hunter, Kenneth W.; Mack, Timothy C. International rights and responsibilities for the future. Greenwood Publishing Group, 1996, p. 78. ISBN 978-0-275-95562-5. 
  2. Fenton, Neil. Understanding the UN Security Council: coercion or consent?. Ashgate Publishing, Ltd, 2004, p. 67. ISBN 978-0-7546-4092-9. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 733 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.