Resolució 781 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 781 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Identificador de llei o regulacióS/RES/781 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:3122)
 14Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 1Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació9 octubre 1992 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa qüestió palestina
Llengua del terme, de l'obra o del nomllengües sinítiques Modifica el valor a Wikidata

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 781 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, fou adoptada el 9 d'octubre de 1992. Després de reafirmar la resolució 713 (1991) i totes les resolucions posteriors sobre la situació a l'antiga Iugoslàvia, el Consell va decidir imposar la prohibició de vols militars a l'espai aeri de Bòsnia i Hercegovina, de conformitat amb les disposicions establertes a la resolució 770 (1992).

El Consell va assenyalar que la prohibició no s'aplica als vols relacionats amb la Força de Protecció de les Nacions Unides (UNPROFOR) o amb altres operacions de les Nacions Unides i els vols d'ajuda humanitària. Va demanar a la UNPROFOR que vigilés el compliment de la prohibició, inclosa la possibilitat de col·locar observadors als aeròdroms al territori de l'antiga Iugoslàvia i assegurar que el propòsit dels vols a Bòsnia i Hercegovina sigui coherent amb les resolucions del Consell de Seguretat.[1]

A continuació, la resolució va demanar als Estats membres que adoptessin totes les mesures necessàries per ajudar a la Força de Protecció basada en el seguiment tècnic i altres capacitats. També va demanar al Secretari General Boutros Boutros-Ghali que informés periòdicament al Consell de Seguretat sobre l'aplicació de la resolució actual i les seves violacions. El Consell va declarar que es comprometria a examinar la informació relativa a l'aplicació de la Resolució 781 i de qualsevol violació, inclosa la possibilitat d'introduir noves mesures per fer complir la prohibició. La resolució actual només va indicar que les "agències regionals" podrien controlar la prohibició, però la Resolució 816 (1993) va autoritzar a les forces de l'OTAN a enderrocar els infractors.[2] Hi va haver diverses violacions de la prohibició, en particular per part de la força aèria dels serbis de Bòsnia contra objectius militars i civils en enclavaments musulmans.[3]

La resolució 781 va ser aprovada per 14 vots contra cap en contra, amb una abstenció de la República Popular de la Xina, com a protesta en el text de la resolució que indica que aquesta força es pot utilitzar si la prohibició no s'aplicava.[4]

Referències[modifica]

  1. Ceulemans, Carl. Reluctant justice: a just-war analysis of the international use of force in the former Yugoslavia (1991–1995). ASP / VUBPRESS Brussels, 2005, p. 36. ISBN 978-90-5487-399-0. 
  2. Kane, Thomas M. Emerging conflicts of principle: international relations and the clash between cosmopolitanism and republicanism. Ashgate Publishing, Ltd., 2008, p. 25. ISBN 978-0-7546-4837-6. 
  3. Corsini, Roberto «The Balkan War: What Role for Airpower?». Airpower Journal, 1995. Arxivat de l'original el 2016-12-31 [Consulta: 4 novembre 2017].
  4. Manusama, Kenneth. The United Nations Security Council in the post-cold war era: applying the principle of legality. Martinus Nijhoff Publishers, 2006, p. 223. ISBN 978-90-04-15194-9. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 781 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.