Resolució 810 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Consell de Seguretat de l'ONU
Resolució 810 Emblem of the United Nations.svg
Flag of Cambodia under UNTAC.svg
Bandera de la UNTAC
Data8 de març 1993
Trobada n.3181
CodiS/RES/810 (Document)
SubjecteLa situació a Cambodja
Resultat de la votació15 votaren a favor
0 votaren en contra
0 s'abstingueren
ResultatAdoptada
Composició del Consell de Seguretat
Membres permanents
Membres no permanents

La Resolució 810 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 8 de març de 1993. Després de recordar resolucions 668 (1990) i 745 (1992), el Consell, després de deplorar la violència política contínua a Cambodja en violació dels Acords de París, així com els atacs i la detenció de membres de l'Autoritat Transitòria de les Nacions Unides a Cambodja (UNTAC), va discutir les properes eleccions a l'Assemblea Constituent, com a part d'un procés de reconciliació nacional.[1]

La resolució va aprovar la decisió del Consell Nacional Suprem de Cambodja de que les eleccions es celebrin entre el 23 i el 27 de maig de 1993, expressant la seva satisfacció en la inscripció dels votants i va instar a totes les parts a cooperar amb la UNCTF en els preparatius per a les eleccions. També va demanar a la UNTAC que creés i mantingués un entorn polític neutral que propiciés la celebració d'eleccions lliures i justes, demanant al Secretari General Boutros Boutros-Ghali que informés al Consell de Seguretat d'aquests preparatius abans del 15 de maig de 1993.

Dirigint-se als partits cambodjans, inclosos Funcinpec, Front d'Alliberament Nacional del Poble Khmer, el Partit de Kamputxea Democràtic i el Partit de l'Estat de Cambodja, el Consell va demanar a tots que ajudessin a crear tolerància per una competició política pacífica, tenint en compte la llibertat d'expressió, d'assemblea, llibertat de moviment i llibertat de premsa i assegurant al poble cambodjà que aquesta votació serà secreta. També va exigir que totes les parts posessin fi als actes de violència i a totes les amenaces i intimidacions comeses per motius polítics o ètnics i respectin els Acords de París signats el 1991.

El Consell va expressar la seva confiança en la capacitat de la UNTAC de dur a terme unes eleccions lliures i justes i la seva disposició per recolzar els resultats de les eleccions, sempre que les Nacions Unides les certifiquessin com a lliures i justes. També va reconèixer que els cambodjans tenen la responsabilitat d'acordar una constitució i formar un govern dins dels tres mesos posteriors a les eleccions.

La resolució 810 va concloure acollint amb beneplàcit la decisió del Consell Nacional Suprem de protegir els recursos naturals, exigint a totes les parts garantir la seguretat del personal de la UNTAC i deixar d'intimidar-los i va demanar a Boutros-Ghali que informés sobre altres mesures necessàries per assegurar la realització dels Acords de París.

Referències[modifica]

  1. Brown, MacAlister; Zasloff, Joseph Jermiah. Cambodia confounds the peacemakers, 1979–1998. Cornell University Press, 1998, p. 149. ISBN 978-0-8014-3536-2. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 810 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.