Retaule de la capella del Santíssim (el Miracle)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaRetaule de la capella del Santíssim

Modifica el valor a Wikidata
Tipusretaule i pintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorPere Nunyes Modifica el valor a Wikidata
Creació1530
Gènereart sacre Modifica el valor a Wikidata
Santuari del Miracle (El Miracle) Modifica el valor a Wikidata

El retaule de la capella del Santíssim del Santuari del Miracle és un retaule d'estil gòtic-renaixentista de l'any 1530, l'autoria del qual ha estat atribuïda al pintor portuguès instal·lat a Barcelona Pere Nunyes. Actualment està emplaçat sobre l'absis de la capella del Santíssim situada a l'esquerra del presbiteri de l'església del Miracle.

Consta d'un total de 18 pintures plasmades sobre fusta que representen escenes de la Vida dels misteris del rosari. L'actual retaule conserva 9 peces de l'antic del segle xvi. Amb posterioritat s'hi va afegir la predel·la de la Verònica (al centre) i la de la coronació de Maria (a la part superior), on hi és representada la Coronació de la Mare de Déu per la Santíssima Trinitat. No és la taula original, de la qual se'n desconeix el tema que hi havia representat, sinó una còpia del quadre La coronación de María en los cielos, de Diego Velázquez.[1]

La capella del Santíssim

A ambdós costats d'aquesta pintura central hi ha dues pintures de forma triangular que, juntes, representen l'Anunciació. A la pintura de l'esquerra hi és representat l'arcàngel Gabriel i a la de la dreta, Maria.

Sota aquestes tres pintures, al cos central del retaule, hi ha 9 pintures rectangulars distribuïdes en tres nivells:

El retaule entre 1901 i 1914

- Les del nivell inferior fan 65 × 78 cm cadascuna i representen, d'esquerra a dreta, el Naixement, la Pietat i l'Adoració dels Reis Mags.

- Les tres taules del nivell mitjà fan 82 × 100 cm i representen, d'esquerra a dreta, la Resurrecció, la pujada al Calvari en l'escena de la Verònica i l'Ascensió.

- Les tres taules del nivell superior, de 82 × 110 cm cada una, representen, d'esquerra a dreta, la Pentecosta, la Crucifixió i el traspàs de Maria en forma de Dormició.

A ambdós costats d'aquest cos central, i distribuïdes en els mateixos nivells, hi ha representades les figures de sis sants.

El 1906 es va efectuar una restauració-reparació del retaule a l'estil neo-renaixentista, a càrrec d'Antoni Oliva i Pera de Jordi, i va ser instal·lat en el seu actual emplaçament.

Bibliografia[modifica]

  1. Bosch i Ballbona, Joan. Un «Miracle» per a Pere Nunyes. Universitat de Girona. 

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Retaule de la capella del Santíssim