Vés al contingut

Retolador tècnic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Retolador tècnic Staedtler
Retolador tècnic Staedtler partit en peces
Retolador tècnic genèric.

Un retolador tècnic és un instrument de dibuix que funciona utilitzant tinta xinesa o tinta a l'oli, similar a una ploma estilogràfica, el disseny del qual és especial per a l'ús en arquitectura i dibuix de precisió.[1]

És una evolució en el camp professional de la ploma estilogràfica, patentada per Lewis E. Waterman amb el sistema d'emmagatzematge de tinta o cartutx, i dividida en mòduls desmuntables. Té una ploma que posseeix un solc recte que distribueix la tinta, a més d'un sistema al buit amb un orifici que compensa la pressió entre la tinta i l'aire, excepte la diferència del sistema d'impressió de tinta, generalment distribuïda per un tub mitjançant l'acció capil·lar de la tinta gràcies al mateix sistema de bomba de buit, ja que el mateix involucra una entrada d'aire.

Els tubs es classifiquen segons el seu diàmetre en mil·límetres (mm). Per exemple, 0.3 o punt.3 representa el 30% d'un mil·límetre. Les menors mesures utilitzades oscil·len entre 0.2, 0,1 i .09 mm (no gaire comú),[2] tot i que aquests extrems només es proveeixen en les marques de major qualitat i comporten problemes amb la tinta, havent d'extremar els paràmetres de qualitat i densitat. Les tintes solen ser tinta xinesa i tintes especials de molt baixa tensió superficial.

Composició general d'un retolador tècnic[modifica]

La versió modular generalment és per a ús extensiu i de vida llarga, però hi ha versions d'un sol ús.

  • Part superior: magatzem o cartutx de tinta (intercanviable).
  • Part inferior: capçal que s'ajusta al distribuïdor que té un principi de buit, ja que en un dels seus costats té un petit orifici i es pot desenroscar, acabant en la part que farà contacte amb el substrat o superfície de dibuix, format per un petit tub d'entre 0,7 i 1 cm de llargada.
  • Part interior: distribuïdor de tinta, l'objectiu del qual és permetre i ajudar a l'acció capil·lar i evitar l'acumulació de tensió superficial, sent una mena de motor manual que permet que funcioni la bomba de buit. Es compon d'un petit pes del qual surt un fi fil metàl·lic, que encaixa en el tub del capçal i varia de gruix depenent del gruix, al seu torn, del capçal del retolador tècnic.

Tipus[modifica]

Ample de línia (mm) 0,13 0,18 0,25 0,35 0,50 0,70 1,0 1,4 2,0
Codi de color ISO 9175 Violeta Vermell Blanc Groc Marró Blau Taronja Vert Gris

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Claudia Nice. Drawing in pen & ink. North Light Books, 15 març 1997, p. 10–. ISBN 9780891347170 [Consulta: 6 febrer 2011]. [Enllaç no actiu]
  2. Alan Jefferis; David A. Madsen. Architectural drafting and design. Cengage Learning, 6 desembre 2004, p. 31–. ISBN 9781401867157 [Consulta: 6 febrer 2011]. 

Enllaços externs[modifica]