Retrat triple de Carles I

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaRetrat triple de Carles I

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorAnton van Dyck Modifica el valor a Wikidata
Creació1635
Mètode de fabricacióoli sobre llenç
Gènereretrat Modifica el valor a Wikidata
Movimentbarroc Modifica el valor a Wikidata
Mida84,5 (Alçada) × 99,7 (Amplada) cm
Propietat deJordi IV del Regne Unit Modifica el valor a Wikidata
Localització
Col·leccióCol·lecció Reial
castell de Windsor (Windsor and Maidenhead) Modifica el valor a Wikidata
Catalogació
Número d'inventariRCIN 404420 Modifica el valor a Wikidata
Catàleg

Retrat triple de Carles I, també anomenat Carles I en tres posicions, és una obra de 1635 d'Anton van Dyck pintada a l'oli sobre llenç amb unes dimensions de 84,5 × 99,7 cm. Actualment es conserva al Castell de Windsor a Windsor (Berkshire).

Història[modifica]

El quadre va ser un encàrrec del principal mecenes i protector d'Anton van Dyck, el rei Carles I d'Anglaterra, a qui ja li havia realitzat diversos retrats. Però en aquest cas no es tractava d'enaltir la figura del monarca o plasmar el seu poder sobre un llenç, en aquesta ocasió el treball anava a ser enviat a Roma perquè el famós escultor italià Gian Lorenzo Bernini pogués realitzar un bust en marbre del monarca anglès. El bust era un regal del papa Urbà VIII al rei amb la fervent esperança que milloressin les relacions entre l'Església catòlica Romana i l'Església d'Anglaterra.[1]

A pesar que el bust es va perdre en l'incendi del Palau de Whitehall en 1698, se sap que la peça va ser presentada en 1637 i lloada per la seva exquisida execució i gran semblant al rei.[Nota 1] Tant va agradar que Carles I va recompensar a Bernini amb un valuós anell de diamants.

El quadre va estar en mans dels descendents de Bernini fins a 1802 que va ser venut a un marxant britànic. L'obra va tornar a Anglaterra i va ser exhibida en la British Institution. En 1822 va ser adquirida per formar part de la Col·lecció Real[2] i actualment es conserva al Castell de Windsor.

Descripció[modifica]

En l'obra es representa al rei Carlos I de mig cos i en tres posicions diferents: Perfil dret, de front i tres quartes parts del perfil esquerre. El tipus de vestit, els seus colors i els colls d'encaix són diferents en cada retrat encara que en els tres porta la banda blava de l'Ordre de la Jarretera.[2]

Es creu que Van Dyck va poder estar influenciat per l'obra del pintor venecià Lorenzo Lotto, "Goldsmith vist des de tres posicions" de 1530 i que en aquella època formava part de les Col·leccions Reals. També, d'altra banda, el retrat de Van Dyck possiblement va influir en el "Retrat triple del Cardenal de Richelieu" de Philippe de Champaigne i pintat uns pocs anys més tard, en 1640.

Notes[modifica]

  1. NOTA:Es conserva un gravat en el British Museum, realitzat per Robert van Voerst, que es creu que és una representació del bust que Bernini va fer a Carles I.Bust de Carles I. Gravat de Van Boerst. Arxivat 2015-01-15 a Wayback Machine.

Referències[modifica]

  1. Kevin Sharpe. The Personal Rule of Charles I. Yale University Press, 1992, p. 306–307. ISBN 978-0-300-06596-1. 
  2. 2,0 2,1 «Charles I (1600-49) in three positions». The Royal Collection. [Consulta: 15 desembre 2013].

Bibliografia[modifica]