Retroprojector

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Un retroprojector en funcionament

Un retroprojector és una variació d'un projector de diapositives que s'utilitza per projectar imatges. El retroprojector consisteix típicament en una caixa gran que conté un llum molt brillant i un ventilador per a refrescar-, a la tapadora de la qual hi ha una lent de Fresnel gran que enfoca la llum. Sobre la caixa, típicament en l'extrem d'un braç llarg, hi ha un mirall i una lent que enfoca i torna a projectar la llum endavant en comptes de cap amunt.

Les transparències es posen sobre de la lent per a l'exposició. La llum de la llum viatja a través de la transparència i en el mirall on es projecta cap endavant sobre una pantalla de projecció. El mirall permet que el presentador i les audiències vegin la imatge al mateix temps: el presentador mira a baix la transparència com si escrivís, l'audiència mira al capdavant cap a la pantalla. L'alçada del mirall pot ser ajustada per enfocar la imatge i fer-la més gran o més petita depenent del pròxim que està el projector a la pantalla.

Ajust de longitud focal[modifica | modifica el codi]

Els retroprojectors de millor qualitat ofereixen una roda o un cargol d'ajust en el cos del projector, per a moure el llum cap a o lluny de la lent de Fresnel. Quan el mirall sobre la lent es mou massa amunt o massa baix, es mou de la distància focal òptima per a crear una imatge uniformement blanca, donant per resultat una imatge projectada de color blau o marró que vorejant l'exterior de la pantalla. Donar volta a la roda de l'ajust mou la llum per corregir la distància focal i restaura la imatge projectada en blanc.

Il·luminació[modifica | modifica el codi]

Retroprojector antic

La tecnologia de la llum d'un retroprojector és generalment molt simple comparada amb el projector d'un vídeo modern de LCD o DLP. La majoria dels retroprojector utilitzen una llum d'alta potència d'halogen que pugui consumir fins a 750 watt si amb tot, produeixen una imatge bastant feble, groguenca. Es requereix un ventilador d'alt flux per mantenir la bombeta sense fondre's a causa de la sortida de calor. A més, la calor intensa generalment fa fallar ràpidament el llum d'halogen, que, sovint dura menys de cent hores abans de fallar i de requerir recanvi. Un LCD o un DLP modern utilitza una llum d'arc amb una eficàcia lluminosa més alta i té una durada de milers d'hores. Un desavantatge a la tecnologia de LCD/DLP és el temps d'escalfament requerit per a les làmpades d'arc, però aquest excitacions instantani de les llums de halogen pot ser el factor més gran del seu índex ràpid d'error.

Els retroprojectors més vells utilitzaven un cos tubular de làmpada de quars que contenia el filament només muntat sobre un reflector polit en forma de bol. No obstant això com el llum era suspesa amunt i fora el reflector, una gran quantitat de llum era tirada als costats dins el cos del projector que es perdia i requeria un llum molt gran per donar suficient il·luminació a la pantalla. Els projectors més recents utilitzen un llum integrada i un muntatge cònic del reflector que permeti que el llum estigui situada profundament dins el reflector per enfocar més llum cap a la lent de Fresnel, permetent l'ús de làmpades de baixa energia.

La innovació més recent per als retroprojectors amb làmpades amb reflector integrat és un canvi ràpid de làmpada dual, amb dues làmpades instal·lades al projector en sòcols movibles. Si durant la presentació un làmpada falla, el presentador pot moure simplement una palanca per lliscar el recanvi dins de la posició i continuar amb la presentació, sense necessitar obrir la unitat de projecció o esperar que la bombeta que ha fallat es refredi per poder-la substituir.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Retroprojector Modifica l'enllaç a Wikidata