Revolució Industrial a Catalunya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentRevolució Industrial a Catalunya
TipusHistòria de Catalunya Modifica el valor a Wikidata

La Revolució Industrial a Catalunya és la transposició a Catalunya, a partir de l'any 1832[1] de la Revolució Industrial que s'havia iniciat a Anglaterra a la segona meitat del segle xviii.

Marc històric previ[modifica]

La derrota de 1714 va comportar el tancament de les universitats catalanes, en especial la de Barcelona, que va ser substituïda per la Universitat de Cervera, ciutat que havia fet costat a la causa filipista.[2] A més, en un primer moment, fins i tot es va prohibir als habitants de l'extinta Corona d'Aragó el comerç amb Amèrica.

Com a resposta, la societat civil catalana, amb la voluntat de contribuir al desenvolupament cultural i de modernitzar l'economia del país, va impulsar la creació de noves institucions dedicades al foment de les lletres i les ciències (acadèmies i escoles), així com una sèrie d'institucions econòmiques. I, pel que fa al comerç, no van faltar empreses catalanes que es van decidir a operar des dels ports andalusos.

El segle xviii va ser una etapa de creixement econòmic i demogràfic a Catalunya. La població del Principat va passar de 700.000 habitants l'any 1717 a 1.200.000 el 1787, a conseqüència de la davallada de la mortalitat i d'un notable augment de la natalitat.

Cap al 1725 Catalunya va iniciar un procés de transformació econòmica que va assentar les bases del progrés industrial del segle xix. L'especialització agrària, el desenvolupament de les manufactures tradicionals, l'aparició d'una nova indústria cotonera i la consolidació d'una economia de mercat orientada a l'exportació van ser els eixos d'aquesta modernització.[3]

Cronologia[modifica]

La Colònia Vidal, a Puig-reig, ha conservat tot el seu patrimoni industrial dels inicis de la Revolució Industrial. La colònia constava d'un complex fabril dedicat al filat i al teixit del cotó, i una zona residencial on vivien els obrers amb tots els serveis bàsics (botigues, safareig, església, farmàcia i escola). A la fotografia, en primer terme, s'observa el canal per aprofitar la força de l'aigua i, al damunt, la fàbrica.

Antecedents[modifica]

Revolució industrial[modifica]

Referències[modifica]

  1. Izard, Miquel. Revolució industrial i obrerisme: les "Tres Classes de Vapor" a Catalunya (1869-1913). Edicions Ariel, 1970, p. 7. 
  2. Aguilera, Genna «La nació espoliada». Especial 1714. Monogràfic de la Revista Sàpiens [Barcelona], núm. 108, setembre 2011, p.48-52. ISSN: 1695-2014.
  3. Llibre de CIÈNCIES SOCIALS, HISTÒRIA de l'editorial Vicens Vives
  4. «origenes». [Consulta: 20 setembre 2019].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]