Rheobatrachus vitellinus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuRheobatrachus vitellinus Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Extint
UICN19476 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAmphibia
OrdreAnura
FamíliaMyobatrachidae
GènereRheobatrachus
EspècieRheobatrachus vitellinus Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Mapa de distribució de Rheobatrachus vitellinus (punt blau). Modifica el valor a Wikidata

Rheobatrachus vitellinus, la granota incubadora gàstrica del nord, és una espècie extinta d'amfibi anur de la família dels miobatràquids (Myobatrachidae).[1]

L'equip de Michael Archer de la Universitat de Nova Gal·les del Sud va anunciar el març del 2013 que el material genètic d'aquesta espècie, conservat abans de la seva desaparició, s'ha clonat a partir d'ous de Mixophyes fasciolatus, una espècie molt relacionada. L'embrió Rheobatrachus vitellinus es va desenvolupar sense arribar a terme.[2]

Descripció[modifica]

Descrita el 1984 per Mahony, Tyler i Davies, aquesta granota, com el seu nom indica, tenia la particularitat d’empassar-se els ous que després es desenvolupaven a l'estómac. La funció digestiva se suspenia fins al naixement dels capgrossos.

Distribució i hàbitat[modifica]

Aquesta espècie era endèmica de l'est de Queensland.[1] Es va trobar entre els 400 i els 1000 m d'altitud a les selves pluvials del parc nacional d'Eungella. La seva àrea de distribució cobria menys de 500 km². Era una espècie aquàtica que vivia només a la part superficial de corrents d'aigües ràpides.[3] Considerat extingit el 2001, no s'havia vist des del 1985 a la seva zona d'origen.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Frost, Darrel. «Rheobatrachus vitellinus» (en anglès). American Museum of Natural History. [Consulta: 8 juny 2021].
  2. Yong, Ed. «Resurrecting the Extinct Frog with a Stomach for a Womb» (en anglès). National Geographic, 15-03-2013. [Consulta: 8 juny 2021].
  3. (2004). "Rheobatrachus vitellinus." 2004 Llista Vermella de la UICN. Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, edició 2004. [Consulta: 8 de juny de 2021]

Bibliografia[modifica]

  • Mahony, Michael; Davies, Margaret (en anglès) Transactions of the Royal Society of South Australia. Adelaide: The Society, 108, 1984, pàg. 155-162 [Consulta: 8 juny 2021]..

Enllaços externs[modifica]