Rhonegletscher

Infotaula de geografia físicaRhonegletscher
Imatge
TipusGlacera de vall i glacera Modifica el valor a Wikidata
EpònimRoine Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentEuropa Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaValais (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Map
 46° 36′ 16″ N, 8° 23′ 10″ E / 46.60454°N,8.38605°E / 46.60454; 8.38605
SerraladaAlps uranesos Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud2.627 m Modifica el valor a Wikidata
La Glacera del Roine

Rhonegletscher (Glacera del Roine) és una glacera dels Alps suïssos, situada a la capçalera de la vall del Roine, al cantó de Valais, i un dels principals contribuents al llac Léman a l'extrem oriental del cantó suís de Valais. Com que la glacera es troba a prop de la carretera del pas de Furka, és fàcilment accessible.

Vora l'any 1860, arribava al fons de la vall, ben a prop de la població de Gletsch, a uns 1.700 m d'altura.

Geografia[modifica]

Evolució de la glacera del Roine.Eix vertical: diferència de longitud en metres Eix horitzontal: anys En verd gruixut: diferència de longitud acumulada a partir de 1879 En vermell: creixement durant un any

La glacera del Roine és la glacera més gran dels Alps uranesos. Es troba al costat sud de la serralada a la font del Roine. L'Undri Triftlimi (3.081 m) el connecta amb la glacera Trift. La glacera es troba a la part més al nord del cantó de Valais, entre el pas de Grimsel i el pas de Furka i forma part del municipi d'Oberwald. El Dammastock (3.630 m) és el cim més alt sobre la glacera.

Evolució[modifica]

La glacera del Roine és de fàcil accés per la qual cosa s'observa la seva evolució des del segle xix. La glacera va perdre uns 1300 m durant els darrers 120 anys deixant enrere un rastre de pedra nua.

Alentiment de la desaparició[modifica]

Durant diversos anys, durant els períodes càlids s'han instal·lat mantes blanques resistents als raigs UV, que cobreixen unes 5 hectàrees de la glacera en retirada per reduir-ne la fusió.[1] Es calcula que aquest esforç redueix la fusió fins a un 70%.[2][3] A més de les implicacions globals de l'augment de l'escalfament climàtic i la inestabilitat, l'economia local corre el risc de perdre els ingressos comercials dels turistes de les glaceres que han acudit a la zona des de 1870 per caminar per "una llarga i sinuosa gruta de gel amb parets blaves brillants i un sostre amb fuites".[4] El 2018, els fotògrafs Simon Norfolk i Klaus Thymann van crear una sèrie de fotografies titulada "Shroud" que mostrava la glacera embolicada per a l'organització benèfica Project Pressure per cridar l'atenció sobre la retirada glacial.[5]

Referències[modifica]

  1. Mallonee, Laura. «Switzerland Tries to Save a Glacier... by Covering It in Blankets». WIRED. [Consulta: 11 març 2018].
  2. Harvey, Chelsea. «GEOENGINEERING: Can we refreeze the Arctic? Scientists are beginning to ask» (en anglès). www.eenews.net. [Consulta: 11 març 2018].
  3. Carylsue. «Switzerland Protects the Alps with a Blanket» (en anglès). National Geographic Education Blog, 14-03-2018. [Consulta: 26 octubre 2019].
  4. Larson, Nina. «Blankets cover Swiss glacier in vain effort to halt icemelt». Yahoo. Agence France-Presse/AFP. Arxivat de l'original el 3 de maig 2021. [Consulta: 11 març 2018].
  5. «Artists | Project Pressure» (en anglès britànic). [Consulta: 16 març 2023].

Enllaços externs[modifica]