Rigsfællesskabet

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Mapa de la Mancomunitat de Dinamarca.

La Mancomunitat del Reialme (en danès: Rigsfælleskabet) és un terme semi-oficial de les relacions entre el territori metropolità de Dinamarca i les seves dues regions autònomes insulars, les Illes Fèroe i Groenlàndia, que col·lectivament formen el Regne de Dinamarca, un Estat unitari.

Comunitat internacional[modifica]

Anteriorment, les relacions de la majoria d'estrangers es van dur a terme exclusivament per part de Dinamarca, en nom de les tres regions, però més recentment, les dues regions han augmentat el seu paper en la política exterior. Les Illes Fèroe i Groenlàndia s'han convertit en territoris més autònoms i tenen influència conjunta sobre temes de política exterior que es relacionen amb els seus interessos nacionals, com els temes geopolítics i la pesca comercial. No obstant això, les regions segueixen sent, en un context internacional i de la comunitat, part de l'administració danesa, on les Illes Fèroe i Groenlàndia s'han unit a la delegacions daneses a la taula de la comunitat internacional.

Les Illes Fèroe i Groenlàndia tenen membres en el Consell Nòrdic. S'han convertit en membres integrats de la Unió Europea, però cap d'aquests països és un membre com a tal. Groenlàndia, va haver de seguir a Dinamarca a la UE el 1973, però va optar per abandonar-la en 1985 després de l'entrada en vigor de les seves noves lleis d'autonomia que es van introduir en 1979, (aquest és l'únic país que ha deixat la UE en tota la seva història). Groenlàndia i les Illes Fèroe són només semi-membres de les Nacions Unides, l'OTAN, l'OCDE i l'Organització Mundial del Comerç, ja que Dinamarca representa el Rigsfællesskab. Dinamarca va permetre un augment de la participació dels governs de les Illes Fèroe i de Groenlàndia en els assumptes internacionals, per exemple, Groenlàndia es va incloure en el procés d'un nou tractat entre Dinamarca i els Estats Units pel que fa a la base aèria de Thule al nord-oest de Groenlàndia.

Enllaços externs[modifica]