Rita d'Armènia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRita d'Armènia
Biografia
Naixement1278 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Mort1333 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (54/55 anys)
Emperadriu romana d'Orient
1294 – 1320
← Irene de MontferratIrene de Brunswick → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirana Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolEmperadriu consort Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia Hethumiana Modifica el valor a Wikidata
CònjugeMiquel IX Paleòleg Modifica el valor a Wikidata
FillsTeodora Paleòleg, Anna Paleologina, Andrònic III Paleòleg, Manuel Paleòleg Modifica el valor a Wikidata
ParesLleó III d'Armènia Modifica el valor a Wikidata  i Keran, Queen of Armenia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansIsabella of Armenia, Princess of Tyre (en) Tradueix, Oshin, Hethum II, Constantí III, Sembat I, Toros III, Euphemia of Armenia (en) Tradueix i Alinakh (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Rita d'Armènia, en armeni Ռիթա, en grec medieval Ρίτα, nascuda el 10/11 de gener de 1278 i morta el juliol de 1333, va ser emperadriu consort a l'Imperi Romà d'Orient. Era filla del rei Lleó III d'Armènia Menor i de la reina Keran d'Armènia. Va ser l'esposa del coemperador romà d'Orient Miquel IX Paleòleg, i va ser l'emperadriu-consort més jove de l'imperi. El 1317 es va convertir en l'única emperadriu consort després de la mort de l'emperadriu mare de l'emperador, Irene de Montferrat. A la cort de Constantinoble l'anomenaven Maria.

Una crònica atribuïda a Hethum II rei d'Armènia, recollida al recull anomenat Col·lecció d'Historiadors de les Croades diu en un passatge que parla del seu naixement, que Rita era la germana bessona de la princesa Teòfan d'Armènia. Jordi Paquimeres a la seva Historia Bizantina diu que l'emperador Andrònic II Paleòleg va iniciar les negociacions amb el rei Lleó III d'Armènia mentre buscava una possible esposa per al seu fill i per al coemperador Miquel IX Paleòleg. Lleó III li va oferir la mà de la seva filla Rita i el casament va tenir lloc el 16 de gener de 1294. Rita tenia setze anys i el seu marit disset.

Rita va prendre el nom de Maria a la cort. Amb el seu marit, van tenir quatre fills:

Referències[modifica]

  1. Nicol, Donald M. The last centuries of Byzantium, 1261-1453. Cambridge: Cambridge University Press, 2004, p. 150-151. ISBN 9780521439916. 

Enllaços externs[modifica]