Riu Cruesa

Infotaula de geografia físicaRiu Cruesa
Imatge
Riu Cruesa a Éguzon-Chantôme
TipusRiu Modifica el valor a Wikidata
Inici
Cota inicial816 m
Entitat territorial administrativaCruesa (França), Indre (França), Indre i Loira (França) i Viena (França) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAltiplà de Millevaches a Le Mas-d'Artige
Final
Cota final34 m Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaCantó de Dangé-Saint-Romain (França) Modifica el valor a Wikidata
Localitzacióal Riu Viena
a Port-de-Piles
DesembocaduraRiu Viena Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 45° 43′ 43″ N, 2° 10′ 47″ E / 45.728749°N,2.179735°E / 45.728749; 2.179735
47° 00′ 20″ N, 0° 34′ 05″ E / 47.005492°N,0.56792°E / 47.005492; 0.56792
Afluent
Conca hidrogràficaconca del riu Viena Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida263,38 (longitud) km
TravessaCruesa, Indre i Loira, Indre i Viena
Superfície de conca hidrogràfica9.570 km² Modifica el valor a Wikidata
Mesures i indicadors
Cabal85 m³/s Modifica el valor a Wikidata

La Cruesa (en francès Creuse) és un riu francès del Massís Central que al seu torn és afluent a la riba esquerra del riu Viena. Dona el nom al departament de la Cruesa, que el travessa.

Geografia[modifica]

Té la font a 816 m d'altitud, a l'Altiplà de Millevaches, al departament que dona nom. La font es troba al costat de la D8, en el lloc anomenat Chirat[1] Aquest lloc està situat al municipi de Le Mas-d'Artige.

Desemboca al riu Viena, afluent de la riba esquerra del riu Loira, al lloc anomenat Bec-des-Deux-Eaux en els municipis de Port-de-Piles (Viena), Ports i Nouâtre (Indre i Loira).[2]

Història[modifica]

Etimologia[modifica]

El nom llatí era igual que l'actual en occità i català Cruesa.

Històric[modifica]

L'Escola de Crozant, una escola pictòrica, es va situar al costat de lres ribes de les dues Crueses, al costat dels municipis de Crozant i Fresselines, al departament de Cruesa. Es tracta d'una escola sense mestre i que també és una denominació posterior per tal de designar els pintors que van trobar la inspiració a les ribes de la Cruesa. Claude Monet el 1889 va fer 23 teles a la confluència de les dues Crueses quan es va estar a Fresselines.

Hidrologia[modifica]

El cabal de la Cruesa ha estat observat en un període de 45 anys (1964-2008) a Leugny, localitat del departament de la Viena, situat una mica més amunt de la casa de Descartes, una mica abans de la confluència amb el riu Viena.[3] En aquest indret la conca del riu arriba a 8 020 km²,d'un total de 9 570, o sigui, el 84% de la totalitat. La part de la conca no coberta per les observacions és el territori de les conques de la Claise i l'Esves, dos afluents.

El curs mitjà interanual del riu a Leugny és de 76,7 m³ per segon. El cabal mitjà a la desembocadura és de 85 m³ per segon.

La Cruesa presenta fluctuacions estacionals del cabal, amb aigües altes a l'hivern i la primavera, amb un nivell mitjà de 105 a 150 m³ per segon, de desembre a abril, ambdós inclosos, amb un màxim al febrer. Les aigües baixes són a l'estiu, de juliol a setembre, amb un cabal de 21,1 m³ al mes d'agost.

Cabal mitjà mensual (en m³/s) mesurat a Leugny - dades calculades en 45 anys

Afluents[modifica]

El riu Cruesa a Saint-Gaultier.
Riba esquerra Riba dreta
Beauze
Sédelle
Gartempe






Rozeille
Petite Creuse
Bouzanne
Bouzanteuil
Suin
Claise
Brignon
Esves

Municipis de les ribes[modifica]

Departament Municipi
Cruesa
·Le Mas-d'Artige "Altiplà de Millevaches" (Font del riu) ·Croze ·Felletin ·Aubusson ·Alleyrat ·Saint-Martial-le-Mont ·Moutier-d'Ahun ·Glénic ·Anzême ·La Celle-Dunoise ·Fresselines ·Crozant
Indre
·Lac de Chambon / Presa d'Éguzon (Éguzon-Chantôme) ·Gargilesse-Dampierre ·Le Menoux ·Argenton-sur-Creuse ·Thenay ·Saint-Gaultier ·Rivarennes ·Ciron ·Ruffec ·Le Blanc ·Saint-Aigny ·Fontgombault ·Lurais ·Tournon-Saint-Martin
Indre i Loira
·Yzeures-sur-Creuse ·Barrou ·La Guerche ·Descartes ·Ports-sur-Vienne ·Nouâtre (Desembocadura de la Cruesa al riu Viena)
Viena
·La Roche-Posay ·Lésigny ·Mairé ·Leugny ·Saint-Rémy-sur-Creuse ·Buxeuil ·Port-de-Piles (Desembocadura de la Cruesa al riu Viena)

Notes i referències[modifica]

  1. Vegeu la font en una imatge satèl·lit de l'IGN Entreu a CHIRAT [LE MAS D'ARTIGE-23].(francès)
  2. [1][Enllaç no actiu] Imatge satèl·lit de la desembocadura de la Cruesa a la Viena de l'IGN (Entreu a photos aériennes).
  3. [«Banque Hydro - Estació L6020710 - La Cruesa a Leugny (francès)». Arxivat de l'original el 2015-02-19. [Consulta: 26 maig 2010]. Banque Hydro - Estació L6020710 - La Cruesa a Leugny (francès)]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Riu Cruesa