Vanera

(S'ha redirigit des de: Riu Llavanera)
Infotaula de geografia físicaLa Vanera
o la Llavanera
TipusCurs d'aigua
Inici
Cota inicial1.487,2 m
Regió/prov.Catalunya Catalunya del Nord
LocalitzacióVallcebollera, per la unió del Torrent de la Tossa amb el Rec de la Vila
Final
Cota final1.121 m
Entitat territorial administrativaCatalunya (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióEl Segre, a Puigcerdà
DesembocaduraSegre Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 24′ 48″ N, 1° 56′ 28″ E / 42.4134°N,1.941°E / 42.4134; 1.941
Conca hidrogràficaconca de l'Ebre Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida13,1 (longitud) km
TravessaVallcebollera, Oceja i Palau de Cerdanya (Alta Cerdanya) i Puigcerdà i Fontanals de Cerdanya (Baixa Cerdanya)

La Vanera o Llavanera[1] és un riu de la Cerdanya. Discorre en el seu primer tram per l'Alta Cerdanya, de la Catalunya del Nord, on travessa els termes comunals de Vallcebollera, Oceja i Palau de Cerdanya, per entrar tot seguit en el terme de Puigcerdà, on antigament separava els termes, ara integrats en el de Puigcerdà, d'Age i Vilallobent, i, encara abans d'abocar-se en el Segre, separa en un breu tram els termes de Puigcerdà i de Fontanals de Cerdanya, en l'antic terme de Queixans.

Terme comunal de Vallcebollera[modifica]

Es forma al costat de ponent del poble de Vallcebollera per la unió del Rec de la Vila, el Torrent de la Tossa i el Rec de la Peguera. El Rec de la Vila procedeix del Pla de Castelló, a la carena axial pirinenca, el Torrent de la Tossa davalla del vessant nord del Puig de Dòrria, i el Rec de la Peguera, del vessant nord-est del Cim de Coma Morera. Des del poble de Vallcebollera emprèn la direcció nord-oest, de forma paral·lela a la carretera D - 30, que recorre sempre la riba dreta de la Llavanera (anomenada així a l'Alta Cerdanya).

Terme comunal d'Oceja[modifica]

De seguida que entra en el terme d'Oceja, el riu comença a fer un arc per acabar adreçant-se a l'oest, gir que culmina en el moment que passa pel sud del poble d'Oceja, després de passar ran dels Pallers de Dalt, urbanització situada a l'esquerra del riu, i els nous eixamples d'Oceja, situats a la seva dreta. Just al costat sud de la zona esportiva d'Oceja, el riu comença a fer de termenal entre Oceja i Palau de Cerdanya.

Termes comunals d'Oceja i de Palau de Credanya[modifica]

Durant un breu tram, la Llavanera fa de termenal entre aquests dos termes, des del sud-oest d'Oceja fins a prop a ponent del Llac d'Oceja.

Terme comunal de Palau de Cerdanya[modifica]

La Llavanera s'endinsa en aquest terme municipal al sud-est del poble de Palau de Cerdanya, discorre, no gaire a prop, del poble, que queda al nord del riu, i poc després de passar la depuradora del lloc, abandona aquest terme, i la comarca de l'Alta Cerdanya, per passar a la de la Baixa Cerdanya, en el terme de Puigcerdà.

Terme municipal de Puigcerdà[modifica]

La Llavanera entre en el terme de Puigcerdà al nord del cementiri de Vilallobent i al sud-est del d'Age. Antigament, quan aquests pobles no estaven units a Puigcerdà, separava els seus termes municipals. Després d'un breu tram en el qual fa de termenal de Puigcerdà amb l'antic terme de Queixans, ara integrat en el de Fontanals de Cerdanya, la Vanera (ara anomenada així, a la Baixa Cerdanya) s'aboca en el curs del Segre just a llevant del Golf Sant Marc.

Referències[modifica]

  1. Patronat Comarcal de Turisme de la Cerdanya, Puigcerdà Arxivat 2011-09-04 a Wayback Machine.

Bibliografia[modifica]