Riu Nabão

Plantilla:Infotaula geografia políticaRiu Nabão
Imatge

Localització
Map
 39° 31′ 13″ N, 8° 21′ 21″ O / 39.5203°N,8.3558°O / 39.5203; -8.3558
Geografia
Mesura61,47 (longitud) km

El riu Nabão és un riu portuguès afluent del Zêzere, que passa en la ciutat de Tomar. Naix al municipi d'Ansião, al llogaret Olhos de Água, i s'hi ajunta, a prop de 10 km de Tomar, a l'est d'Agroal, al municipi d'Ourém. El riu Nabão desemboca al marge dret del riu Zêzere, després d'un recorregut de 61,47 km. Té com a principals afluents el riu Beselga, la ribera d'Olival i la ribera de Seiça (també denominada ribera de Sabacheira).

Els darrers anys el riu Nabão ha estat molt contaminat per la indústria.[1]

Curs[modifica]

39° 55' 08.1" N 8° 25' 33.1" O

El riu Nabão naix a una cota de 205 m a Olhos de Água, a la vila i municipi d'Ansião, formant part del sistema aqüífer Sicó-Alvaiázere.[2][3]

Durant el curs de 61,47 km, el riu Nabão va de nord a sud. Amb un cabal mitjà d'11,56 /s, l'àrea de la conca n'és de 1.053 km².(3)

El jaç del riu Nabão connecta amb la serra del Sicó, d'Ameixieira, de Portela, d'Alvaiázere, de Santa Catarina, del Castelo, del Mosqueiro, del Moro, d'Ariques, Serra Pequena i Serra da Nova.(3)

El recorregut del riu Nabão envolta al municipi d'Ansião les freguesies d'Ansião, Châo de Couce, Lagarteira, Santiago da Guarda i Torre de Vale de Todos; al municipi d'Alvaiázere les freguesies d'Almoster i Pelmá; al municipi de Pombal la freguesia d'Abiul; al municipi d'Ourém les freguesies de Formigais, Freixianda i Rio de Couros i al municipi de Tomar les freguesies de Sabacheira, Madalena, Pedreira, Tomar, Sâo Pedro de Tomar, Além da Ribeira i Asseiceira.(3)

Canó fluviocàrsic

El riu Nabão, en travessar el Massís Calcari Estremeny en una vall profunda, presenta la part del seu recorregut més natural i gairebé sense marques humanes (tret de l'antiga Fàbrica de Paper de Porto de Cavaleiros, abandonada).

Els principals punts d'aquest recorregut són:

  • Deu de Fonte Grande de Formigais;
  • Desembocadura de la ribera de Sabacheira;
  • Parc Natura d'Agroal;
  • Passadís d'Agroal;
  • Ullal i platja fluvial d'Agroal;
  • Captació d'aigua de Mendacha;[4][5][6]
  • Deu i platja de Mendacha;
  • Porto de Cavaleiros (assut de la fàbrica);
  • Coves i platja de Lapas;
  • Platja fluvial de Sobreirinho;
  • Platja fluvial de Fonte do Caldeirão;
  • Assut de pedra i tanca de la Fàbrica de Filatura;[7]
Afluents

El riu Nabão té com a principals afluents la ribera de Beselga, la ribera d'Olival i la de Seiça (també denominada ribera de Sabacheira, en el tram final fins a la desembocadura, a la freguesia del mateix nom).(3)

Desembocadura

39° 31' 13.9" N 8° 21' 20.6" O

El riu Nabão desemboca al riu Zêzere al costat de Foz do Rio (Tomar).(3)

Història[modifica]

El seu nom romà era Nabanus.

En l'edat mitjana aquest riu s'anomenava també Tomar o Thomar i a la part superior era denominat Tomarel. Uns documents del segle xii atribuïts al bisbe de Lisboa, don Gilberto, es refereixen a un "Portus de Thomar", en la definició dels límits territorials de Castelo de Cera. Pel context es comprén que aquesta referència correspon a una travessia (Portus) d'un curs d'aigua, situada probablement entre Formigais i Rio de Couros. El 1542 el "Tombo dos Bens e Direitos da Mesa Mestral", amb data del 6 de maig, de Pedro Álvares, és perfectament clar respecte a aquesta designació del riu Tomar, encara en ús en l'època. Amorim Rosa parla de registres històrics de grans riuades al 1550, en la segona meitat del segle xvii, a la fi del segle xviii, el 1852 i el 1909.

Referències[modifica]

  1. «Poluição do rio Nabão: as provas do crime». Tomar na Rede, 07-03-2021. [Consulta: 3 abril 2021].
  2. C. Almeida, J. J. L. Mendonça, M. R. Jesus, A. J. Gomes. «Sistemas Aquíferos de Portugal Continental : Sistema Aquífero Sicó-Alvaiázere» (pdf) p. 273. Sistema Nacional de Informação de Recursos Hídricos, Dezembro 2000. [Consulta: 21 abril 2016].
  3. «Rios de Portugal Continental : Hidromorfologia dos rios : Rio Nabão». SNIRH-JÚNIOR do Sistema Nacional de Informação de Recursos Hídricos. [Consulta: 20 abril 2016].
  4. Ministério das Obras Públicas e Comunicações - Direcção Geral dos Serviços Hidráulicos e Eléctricos - Repartição de Estudos Hidráulicos. «Decreto-Lei n.º 27203».
  5. «Portaria n.º 40/2016 - Aprova a delimitação dos perímetros de proteção de várias captações de água subterrânea localizadas nos concelhos de Tomar, Alvaiázere, Castanheira de Pêra e Entroncamento».
  6. «Arranca Empreitada de Abastecimento à Mendacha a partir da EPAL (Choromela)».
  7. «O rio Nabão mostra a sua beleza e potencial turístico após limpeza mandada fazer pela Câmara de Tomar». https://www.mundoportugues.pt/.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Riu Nabão