Vés al contingut

Riu Saskatchewan Nord

Infotaula de geografia físicaRiu Saskatchewan Nord
(cr) kisiskâciwanisîpiy
(bla) omaka-ty Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Riu Saskatchewan Nord al Parc Nacional de Banff
TipusRiu Modifica el valor a Wikidata
Inici
ContinentAmèrica del Nord Modifica el valor a Wikidata
Cota inicial2.080 m
Entitat territorial administrativaSaskatchewan (Canadà) i Alberta (Canadà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMuntanyes Rocoses, Saskatchewan Glacier, Alberta
Final
Cota final380 m
Entitat territorial administrativaSaskatchewan (Canadà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióRiu Saskatchewan
Map
 52° 09′ 48″ N, 117° 07′ 53″ O / 52.16341°N,117.131469°O / 52.16341; -117.131469
53° 14′ 07″ N, 105° 04′ 58″ O / 53.2353°N,105.0828°O / 53.2353; -105.0828
Afluent
Conca hidrogràficaconca del llac Winnipeg Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida1.380 (longitud) km
TravessaCanadà Canadà
Alberta Alberta
Saskatchewan Saskatchewan
Superfície de conca hidrogràfica122.800 km² Modifica el valor a Wikidata
Mesures i indicadors
Cabal238 m³/s Modifica el valor a Wikidata

El riu Saskatchewan Nord (en anglès: North Saskatchewan River; en assiniboine: Ogícize wakpá[1]) és un riu del Canadà que neix a la glacera Saskatchewan, a les muntanyes Rocoses, dins la província d'Alberta i que discorre cap a l'est, pel centre de la província de Saskatchewan. De la seva unió amb el riu Saskatchewan Sud es forma el riu Saskatchewan, el qual desemboca al llac Winnipeg, Manitoba.

Té una llargada de 1.287 km i durant el seu curs travessa les ciutats d'Edmonton, North Battleford i Prince Albert. Té una conca de prop de 122.800 km², i un cabal de 245 m³/s.

Riu Saskatchewan Nord té una longitud de 1.287 i una conca de 122.800 km².[2] En el seu punt final, a Saskatchewan River Forks té un cabal mitjà de 245 m³/s.

Recorregut

[modifica]

El riu té les seves fonts a més de 2.000 metres d'altura, a la glacera Saskatchewan, situada dins el camp de gel Columbia, i a partir d'aquí discorre vers el sud-est a través del Parc Nacional de Banff, i posteriorment cap a l'est. En arribar a Rocky Mountain House el riu fa un brusc gir cap al nord durant uns 100 quilòmetres, moment en què torna a girar cap a l'est per dirigir-se vers la ciutat d'Edmonton, ciutat que creua pel centre en direcció nord-est. Un cop al llac Smoky el riu gira cap al sud-est, tot creuant la frontera entre Alberta i Saskatchewan i la vila de North Battleford. Uns 40 km al nord-oest de Saskatoon el riu vira cap al nord-est per anar a trobar la ciutat de Prince Albert. Poc després s'uneix al riu Saskatchewan Sud a Saskatchewan River Forks, per formar el riu Saskatchewan. A partir d'aquí el riu es dirigeix cap a l'est fins a desembocar al llac Winnipeg.

Principals afluents

[modifica]

Història

[modifica]

El riu apareix en un mapa de 1760 de la Companyia de la Badia de Hudson com a riu Beaver.[3]

El riu Saskatchewan Nord a Edmonton prop de 1913. Vegis els vaixells de vapor en primer terme i la construcció del pont al darrere.

El tram de riu que es troba dins els límits del Parc Nacional de Banff fou designat un riu del Sistema de rius del patrimoni canadenc patrimoni canadenc el 1989 per la seva importància en el desenvolupament de l'oest del Canadà.[4]

El riu fa de pont entre la plana i el parkland durant bona part del seu curs, fent de frontera natural durant centenars d'anys entre les Primeres Nacions dels blackfoot i els cree. Amb l'expansió cap a l'oest del comerç de pells, sota l'impuls de la Companyia del Nord-oest, el riu es va convertir en una ruta de transport natural per a brigades de caçadors. Es va construir diversos centres de comerç de pells a la riba del riu, com ara Fort Edmonton i Rocky Mountain House, l'indret situat més aigües amunt on es podia arribar navegant en canoa. Després de la fusió de la Companyia de la Badia de Hudson i la Companyia del Nord-oest, el Saskatchewan del Nord passà a ser la principal ruta dels York boats. Finalment, abans de l'arribada del ferrocarril a l'oest del Canadà, el riu va començar a ser emprat per vaixells de vapor.

Espècies de peixos al riu

[modifica]
Vista del riu

Entre les nombroses espècies de peixos que habiten al riu, destaquen: el sander vitreus, el sander canadensis, la perca groga, el lluç de riu, Hiodon alosoides, Hiodontidae, l'esturió groc, el Prosopium williamsoni, la lota, el Catostomus catostomus, el Catostomus commersonii i la Moxostoma macrolepidotum.[5]

Referències

[modifica]
  1. «AISRI Dictionary Database Search--prototype version. Assiniboine. "Montana"». [Consulta: 26 maig 2012].
  2. Atlas of Canada. «Major Rivers in Canada». Arxivat de l'original el 20 de maig 2006. [Consulta: 1r maig 2007].
  3. MacDonald, 3
  4. Canadian Heritage River System Arxivat 2011-06-11 a Wayback Machine. - North Saskatchewan River
  5. Government of Saskatchewan. Espècies de peixos a Saskatchewan