Robert D. Levin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRobert D. Levin

Robert Levin tocant el piano Rönisch al Museu de la Música de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 octubre 1947 Modifica el valor a Wikidata (76 anys)
Nova York Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Harvard
Andrew Jackson High School
Harvard College
Brooklyn Friends School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómusicòleg, compositor, historiador de la música, pianista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Harvard
Curtis Institute of Music
Hochschule für Musik Freiburg Modifica el valor a Wikidata
Membre de
ProfessorsJean Casadesus Modifica el valor a Wikidata
InstrumentPiano Modifica el valor a Wikidata
Segell discogràficECM Records Modifica el valor a Wikidata
Premis

Musicbrainz: 7ae4f30e-4182-4d4b-b64d-4e0db9dab186 Songkick: 145558 Discogs: 1079459 Allmusic: mn0001653683 Modifica el valor a Wikidata

Robert D. Levin (13 d'octubre de 1947) és intèrpret de música clàssica, musicòleg i compositor, i a més a més director artístic del Sarasota Music Festival.

Educació[modifica]

Levin va assistir al Brooklyn Friends School i a l'Andrew Jackson High School, i estudià música amb Nadia Boulanger a París. Assistí a classes a Harvard, on guanyà el títol de doctor magna cum laude l'any 1968 amb la tesi The Unfinished Works of W. A. Mozart.[1]

Levin prengué classes privades a la Chatham Square Music School, al Conservatoire National Supérieur i a la Fontainebleau School of Music del següent:

Carrera acadèmica[modifica]

Després de graduar-se a Harvard, Levin va ser nomenat cap del departament de teoria del Curtis Institute of Music. Posteriorment va ser nomenat professor associat i coordinador de l'ensenyament de teoria a SUNY Purchase, i l'any 1975 n'esdevingué professor titular. Del 1986 al 1993, fou professor de piano a Hochschule für Musik Freiburg a Alemanya. L'any 1933 esdevingué professor de música a la Universitat Harvard. on encara exerceix. El 1994 va ser nomenat professor d'humanitats (Dwight P. Robinson Jr) a Harvard, i va ser cap d'estudis de l'any 1998 al 2004. L'any 2012, va ser professor convidat de música de cambra al Centre for Research in the Arts, Social Sciences and Humanities, University of Cambridge, on va donar dues conferències amb el títol Improvising and Composing Mozart i oferí un concert amb l'Academy of Ancient Music.

La carrera acadèmica de Levin inclou classes i tutories d'interpretació (especialment amb instruments de teclat) i de direcció, amb èmfasi en el període clàssic, a més a més de teoria i història de la música.

Contribucions a la composició[modifica]

Levin ha completat i reconstruït un bon nombre d'obres del s. XVIII, amb especial esment a obres inacabades de Wolfgang Amadeus Mozart i Johann Sebastian Bach.[2]

La compleció de moltes obres inacabades, incloent-hi el Rèquiem en Re menor i la Missa en Do menor de Mozart, són considerats els seus millors treballs. Al Rèquiem de Mozart, ha reconstruït la fuga d'"Amen" basant-se en els mateixos apunts del compositor. John Eliot Gardiner li va encarregar escriure les parts orquestrals que faltaven als cinc moviments de la cantata de Bach Ach! ich sehe, itzt, da ich zur Hochzeit gehe, BWV 162. Com a intèrpret, és conegut com a solista de l'era clàssica dels concerts per a piano, havent-se especialitzat en les obres de Mozart i Beethoven, recreant amb solidesa amb improvisacions que ressegueixen l'estil de cada compositor.

A més a més, Levin ha compost obres pròpies, entre elles:

  • 2 sonates per a clarinet (1961; 1967–68)
  • 2 peces per a piano (1966–67)
  • Sonata per a fagot (1965–66)
  • Quintet de vent (1965)
  • Quartet de piano (1964–65)
  • Sonata per a piano (1962)

Referències[modifica]

  1. «Harvard Prof. Completes Mozart’s Incomplete Works». [Consulta: 10 març 2014].
  2. «Robert Levin». [Consulta: 10 març 2014].

Enllaços externs[modifica]