Rosario Surós Julià

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 21:46, 1 maig 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca

Rosario Surós Julià[1] (Riudarenes, 1909 - 1976) fou una cuinera catalana que va crear i ser xef del restaurant Hispània.[2] L'Hispània té una estrella Michelin.

Biografia

Quan només tenia nou anys, va anar a fer de cuinera a casa del metge del poble. Allà va començar a idear amb molta intuïció i creativitat plats basats en la cuina tradicional catalana amb productes de primera qualitat de cada temporada. Alhora que els inventava, els escrivia en un receptari.

En casar-se amb Joaquim Rexach, es va posar a vendre peix i fruita a Sils, fins que el 1952, van veure clar que es podien establir en un antic garatge de la carretera N-II, a l'alçada de Caldetes (Caldes d'Estrac). Era l'Hispània.

Ben aviat al garatge hi va vendre benzina, amanides, "suaus", cafès i gasoses. De primer, la gent es portava el dinar de casa, i s'hi paraven els camioners camí de França. Després, va començar a oferir plats cuinats amb els millors productes de tota la comarca, i convertí el garatge en un restaurant.[cal citació]


Referències

  1. La informació està treta de l'Institut Català de les Dones amb autorització per usar-lo sota GFDL.
  2. Exposició dones d'empresa. Barcelona: Institut Català de les Dones, 2008 [Consulta: 12 agost 2013].