Rosca M42

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Objectiu Ricoh Rikenon 55mm f1.4 amb muntura rosca M42
Zenit EM i Helis-44M 2/58 amb rosca M42 de 1978 Edició Commemorativa Jocs Olímpics de Moscou 1980
Canon EOS Rebel XT amb objectiu Helios-44M-5 58mm f2 i adaptador muntura rosca M42 a Canon EOS EF
Vista frontal de l'objectiu Mir-1B 37mm f2,8 amb muntura M42
Vista superior de l'objectiu Júpiter-37A amb muntura M42

La muntura d'objectius M42 de fet és un estàndard per a l'assemblatge d'objectius a rosca en càmeres de 35 mm, principalment per al tipus de càmeres réflex d'únic objectiu. Nomenada també M42 × 1 mm, la qual cosa significa que és una rosca de cargol mètric de 42 mm de diàmetre i 1 mm de pas. Va ser utilitzada per primera vegada en la càmera Zeiss Contax S de 1949, de la VEB Zeiss Ikon Dresden de la República Democràtica Alemanya, que després de fusionar-se amb altres fabricants va prendre el nom de Veb Pentacon, fabricant de les càmeres Praktica. La muntura de rosca M42 es va fer molt coneguda al Japó sota la marca Praktica, i se la coneix allí com a 'muntura Praktica'. ja que no hi havia elements de propietat registrada sobre la muntura M42 aquesta va ser usada per molts altres fabricants, la qual cosa va donar lloc al fet que l'anomenaren 'muntura universal' o 'rosca universal'. La muntura M42 va ser popularitzada als Estats Units per Pentax, per la qual cosa també es coneix com a 'muntura Pentax a rosca'. Té un registre de 45,5mm, encara que 45,46mm també se cita en particular en els manuals de Pentax.

La muntura T2 de Tamron també utilitza una rosca de 42 mm, però el pas és més fi, és de 0,75 mm i té un registre major, és a dir, l'element posterior de l'objectiu està més lluny del plànol de la pel·lícula. Les dues muntures no són compatibles entre si, i l'intent de muntar un objectiu M42 en una càmera T2, i viceversa, podria danyar les rosques, tant en l'objectiu com en la muntura de la càmera.

Aquesta muntura va ser reemplaçada per diferents muntures a baioneta que cada fabricant va desenvolupar, i encara que pràcticament es va deixar de fabricar a finals de la dècada de 1970 i principis de 1980 (amb excepció de Praktica i diversos fabricants soviètics com Zenit que van continuar produint-la uns 20 anys més), ha tingut un ressorgir el seu ús en aquests últims temps a causa de la compatibilitat, via adaptadors, amb diverses muntures de càmeres digitals, entre elles la muntura Canon EF, i al caràcter, preu i qualitat tant òptica com a mecànica dels vells objectius M42.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rosca M42