Rose-Philippine Duchesne

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRosa Filipina Duchesne

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) Rose - Philippine Duchesne Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementRose-Philippine Duchesne
29 agost 1769 Modifica el valor a Wikidata
Grenoble (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort18 novembre 1852 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
St. Charles (Missouri) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaAcademy of the Sacred Heart (Saint Charles, Missouri) 
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonja, professora Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósSaleses; des de 1804, Societat del Sagrat Cor de Jesús
verge
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
Beatificació12 de maig de 1940 , Roma nomenat per Pius XII
Canonització3 de juliol de 1988 , Roma nomenat per Joan Pau II
Festivitat18 de novembre
IconografiaHàbit de monja; amb nens o nens indis; pregant davant un crucifix o un Sagrat Cor, amb un mapa de Nord-amèrica

Find a Grave: 301 Modifica el valor a Wikidata

Rose-Philippine Duchesne (Grenoble, 29 d'agost de 1769 - Saint Charles, Missouri, 18 de novembre de 1852) va ser una religiosa francesa, germana de l'Orde de la Visitació de Santa Maria i, des de 1804, de la Societat del Sagrat Cor de Jesús. És venerada com a santa des de 1988, que va ser canonitzada per Joan Pau II.

Biografia[modifica]

Filla de Pierre-François Duchesne i Rose-Euphrosine Périer, va ser educada al monestir de les saleses de Sainte-Marie-d'en-Haut, prop de Grenoble. El 1787 va entrar-hi com a novícia, però amb la Revolució francesa, l'orde va ser suprimit i la comunitat es va dispersar.

Amb el concordat del 1801 va intentar reconstituir el monestir, però el 1804 va ésser cedit a la Societat del Sagrat Cor de Jesús que havia fundat feia poc Magdalena Sofia Barat: amb les seves companyes, va entrar a la nova congregació. Amb quatre germanes, va fundar la primera casa de la Societat als Estats Units d'Amèrica, esdevenint una de les primeres catòliques que va evangelitzar els nadius nord-americans.

En 1818 la mare Duchesne va embarcar cap a Nord-amèrica, arribant a Nova Orleans i, navegant Mississipi amunt, a Saint Louis (Missouri), instal·lant-s'hi prop, a la colònia de Saint Charles. Duchesne escrigué que "La pobresa i l'heroisme cristians són aquí, i les proves són les riqueses dels preveres en aquesta terra": efectivament, el fred, les malalties, l'oposició dels habitants, la ingratitud i la calúmnia van posar les germanes a prova. Després de Saint Charles, van fundar col·legis de la congregació arreu de Louisiana: Florissant, Grand Côteau, Nova Orleans, St. Louis i St. Michael.

Un cop consolidada la congregació, es va dedicar a ensenyar els indígenes, treballant amb el potawatomi a Sugar Creek. Va voler continuar la seva missió a les muntanyes Rocoses, però l'edat i la salut ho impediren i va tornar a St. Charles, on va morir el 1852, als 83 anys.

Veneració[modifica]

El 12 de maig de 1940 Pius XII la proclamà beata; va ser canonitzada per Joan Pau II el 3 de juliol de 1988. La seva festivitat és el 18 de novembre.

És enterrada al Santuari de S. Philippine Duchesne, a l'Academy of the Sacred Heart de St. Charles (Missouri).

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rose-Philippine Duchesne