Rossinyol cuablanc

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuRossinyol cuablanc
Myiomela leucura Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Pes25 g (pes adult) Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN103768823 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaMuscicapidae
GènereMyiomela
EspècieMyiomela leucura Modifica el valor a Wikidata
Hodgson, 1845

El rossinyol cuablanc[1] (Myiomela leucura) és una espècie d'ocell de la família dels muscicàpids (Muscicapidae).[2]

Descripció, distribució i habitat[modifica]

Un exemplar adult sol mesurar entre 17 i 19 centímetres. El mascle té el plomatge de color blau marí amb les plomes de la cua blanques mentre que la femella vesteix uns tons marrons amb una marca blanca al coll.

El seu rang de distribució s'estén per les regions del nord del subcontinent indi i les zones adjacents del sud-est asiàtic. Es troba a Bangladesh, Bhutan, Cambodja, Índia, Laos, Malàisia, Myanmar, el Nepal, Taiwan, Tailàndia i Vietnam.

Els seus hàbitats naturals són els boscos tropicals i subtropicals de frondoses humits i els boscos de muntanya subtropicals i tropicals humits. El seu estat de conservació es considera de risc mínim.[3]

Taxonomia[modifica]

Segons el Handook of the Birds of the World i la quarta versió de la BirdLife International Checklist of the birds of the world (desembre 2019), la subespècie del sud de Cambodja (Myiomela leucura cambodiana) constituiria una espècie apart: el rossinyol de Cambodja.[2] Tanmateix, aquest criteri no és compartit per la llista mundial d'ocells del Congrés Ornitològic Internacional (versió 10.1, gener 2020).[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rossinyol cuablanc
  1. Fundació Barcelona Zoo; Institut Català d’Ornitologia; TERMCAT, Centre de Terminologia. «Rossinyol cuablanc». Diccionari dels ocells del món. TERMCAT. [Consulta: 19 desembre 2021].
  2. 2,0 2,1 2,2 del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 705. ISBN 978-84-16728-37-4. 
  3. BirdLife International. «White-tailed Blue Robin. Myiomela leucura» (en anglès). Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la UICN. Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2017. [Consulta: 19 desembre 2021].