Rotoscòpia

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Rotoscopi original de Dave Fleischer
Animació mitjançant la rotoscòpia

La rotoscòpia és una tècnica d'animació que consisteix a calcar els fotogrames d'una imatge real en moviment per tal de convertir-la en una animació. D'aquesta forma es transmet la naturalitat de moviments, expressions, llums, ombres i proporcions pròpies d'una filmació. El nom prové del Rotoscope, un sistema de projecció amb un panel de vidre que permetia a l'artista dibuixar de nou el material. Avui dia, no obstant s'empren ordinadors per aconseguir aquesta tècnica.

Història[modifica | modifica el codi]

Aquesta tècnica va ser inventada per Max Fleischer l'any 1915, ajudat pel seu germà Dave Fleischer, que li feia de referència vestit de pallasso. El 1917 va patentar el rotoscopi, que era una màquina on es projectava la imatge real sobre un cristall translúcid on era redibuixada per un animador que en calcava els contorns. Aquests primers experiments amb la rotoscopia queden agrupats en Out of the Inkwell, una sèrie que comprenia curts d'animació des del 1918 al 1927.

Encara que inicialment fou concebuda com un mètode més ràpid que l'animació tradicional, va quedar demostrat que la precisió del calcat resultava en un procés que requeria més temps i esforç. És per això que Fleischer abandonà la tècnica el 1924, i només fos recuperat per animacions especialment complicades, com és el cas dels balls que podem veure en certs capítols de Betty Boop i Popeye.[1]

Actualment aquesta tècnica ha estat substituïda per programari com Adobe Flash, Adobe After Effects o Toon Boom Animation. A la indústria d'efectes especials, el terme rotoscòpia es refereix a la tècnica manual de crear una capa mate d'un element en un pla que actuarà com a fons.

Tècnica[modifica | modifica el codi]

Per obtenir aquest resultat primerament s'ha d'obtenir el vídeo que s'utilitzarà com a referència, creant una gravació idònia adaptada al resultat que vulguis obtenir. És ideal gravar davant d'un fons pla. Un cop adquirit el material original s'ha d'importar al programari en el que es vulgui treballar, i a continuació, només cal passar-lo fotograma a fotograma i anar repassant l'animació.[2]

Llista d'obres que fan us de la rotoscòpia[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 Pointer, Ray. The Art and Inventions of Max Fleischer: American Animation Pioneer (en anglés), 2016. ISBN 9781476663678. 
  2. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.220. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 7 desembre 2014]. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Out of the Inkwell a Filmaffinity

Minnie the Moocher a Filmaffinity

Snow White a Filmaffinity

La Blancaneu i els set nans a Filmaffinity

Els viatges de Gulliver a Filmaffinity

Superman a Filmaffinity

Mr. Bug goes to Town a Filmaffinity

Princess Iron Fan a Filmaffinity

Els ocells a Filmaffinity

Yellow Submarine a Filmaffinity

La Guerra de las Galàxies a Filmaffinity

El senyor dels anells a Filmaffinity

Wizards a Filmaffinity

American Pop a Filmaffinity

Fire and Ice a Filmaffinity

Heavy Metal a Filmaffinity

Tron a Filmaffinity

What Have We Learned, Charlie Brown? a Filmaffinity

It's Flashbeagle, Charlie Brown a Filmaffinity

The Secret of NIMH a Filmaffinity

Fievel i el nou món a Filmaffinity

Titan A.E. a Filmaffinity

Waking Life a Filmaffinity

A Scanner Darkly a Filmaffinity

Aku no Hana a Filmaffinity

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rotoscòpia Modifica l'enllaç a Wikidata