Rotoscòpia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Rotoscopi original de Dave Fleischer
Animació mitjançant la rotoscòpia

La rotoscòpia és una tècnica d'animació que consisteix a calcar els fotogrames d'una imatge real en moviment per tal de convertir-la en una animació. D'aquesta forma es transmet la naturalitat de moviments, expressions, llums, ombres i proporcions pròpies d'una filmació. El nom prové del Rotoscope, un sistema de projecció del cinema tradicuional amb una làmina de cel·luloide transparent que permetia a l'artista dibuixar de nou el material.

Des de principis del segle XXI, rere l'arribada de la revolució digital, la tècnica de la rotoscòpia està pràcticament abandonada. Va ser reemplaçada per una altra tècnica en la qual ja no es treballa sobre imatges obtingudes per filmació tradicional sobre cel·luloide, sinó filmades i gravades directament en suport electrònic digital: la captura de moviment.

El rotoscopi, l'eina que ens permet fer ús d'aquesta tècnica, va ser inventat per Max Fleischer. El va utilitzar per la seva sèrie Out of the Inkwell a partir del 1912.

Història[modifica]

Aquesta tècnica va ser inventada per Max Fleischer l'any 1914, ajudat pel seu germà Dave Fleischer, que li feia de referència vestit de pallasso. El 1917 va patentar el rotoscopi, que era una màquina on es projectava la imatge real sobre una làmina transparent on era redibuixada per un animador que en calcava els contorns. Aquests primers experiments amb la rotoscopia queden agrupats en Out of the Inkwell, una sèrie que comprenia curts d'animació des del 1918 al 1927.

Encara que inicialment fou concebuda com un mètode més ràpid que l'animació tradicional, va quedar demostrat que la precisió del calcat resultava en un procés que requeria més temps i esforç. És per això que Fleischer abandonà la tècnica el 1924.

El rotoscopi ha estat utilitzat en una vasta gama de dibuixos animats, essent els més notables Cab Calloway i Betty Boop als inicis dels anys 30. Els estudis Walt Diney Pictures van utilitzar la retoscòpia al 1937 a La Blancaneus i els set nans per l'animació dels personatges del príncep i la Blancaneus. Al 1939 es va recórrer a la rotoscòpia en la pel·lícula de dibuixos animats de Paramount Pictures Els viatges de Gulliver. Posteriorment, Ralph Bakshi va utilitzar el rotoscopiat en la seva versió de El Senyor dels Anells al 1978, però degut a la falta de pressupost el resultat no va ser el desitjat i la crítica es va acarnissar amb ell.

La rotoscòpia va ser utilizada a més amb freqüència com a eina per ralitzar els efectes especials de certes pel·lícules, per exemple al 1977 en els sabres de llum de La Guerra de les Galàxies (en la ficció d'aquestes pel·lícules un sabre de llum és una empunyadura que en comptes de tenir un tall de metall el que fa és emetre un feix d'«energia pura»). Per a les escenes en les quals els cavallers jedi d'aquesta saga cinematogràfica utilitzaven els seus sabres, se'ls va donar empunyadures en les quals la fulla d'energia estava representada per un bastó recobert d'una pintura que reflecteix la llum, emetent un feble replendor. Més tard, en laboratori i mitjançant un rotoscopi, en cada fotograma els tècnics d'efectes especials pintaven el bastó amb un efecte de llum molt més intens.

Un clar exemple de la utilització d'aquesta tècnica va ser el videoclip de la cançó Take On Me, que el grup noruec A-ha va llançar al 1984. Es va inspirar en el treball d'art d'un estudiant que havia recorregut a la tècnica de la rotoscòpia. Les escenes en viu (que no són animacions) van ser gravades al Kim's Cafè i en un estudi de so, tots dos a Londres, Anglaterra. El videoclip narra una història de fantasia en la qual una noia (interpretada per l'actriu Bunty Bailey) viu un romanç de somni amb l'heroi de la seva historieta preferida (interpretat per Morten Harket).

No obstant, la primera vegada que un rotoscopi va ser utilitzat en un video musical va ser en el video de la Banda Klaatu "A Routine Day".

La rotoscòpia té una tècnica anàloga en l'animació per computadora: la captura de moviment. El terme rotoscòpia és doncs ara usat de forma generalitzada per als processos digitals mitjançant els quals es redissenyen les imatges sobre la pel·lícula digital. Per a les pel·lícules El Senyor dels Anells: les dues torres i El Senyor dels Anells: el retorn del Rei, de 2002 i 2003 respectivament, els animadors per computadora es van veure obligats pels productors a usar la tècnica de la captura de moviment amb l'actor Andy Serkis per a totes les animacions del personatge fictici d'en Gollum, ja que el resultat obtingut mitjançant simple animació per computadora va ser rebutjat per ser incomplet i tenir una manca del realisme requerit per a aquest personatge.

Actualment aquesta tècnica ha estat substituïda per programari com Adobe Flash, Adobe After Effects o Toon Boom Animation. A la indústria d'efectes especials, el terme rotoscòpia es refereix a la tècnica manual de crear una capa mate d'un element en un pla que actuarà com a fons.

Rotoscòpia en el cinema d'Animació[modifica]

Walt Disney va fundar al 1923 la companyia més gran d'entreteniment i mitjans de comunicació de tot el món. Al 1937 va estrenar el seu primer llargmetratge, La Blancaneus i els set nans, amb un pressupost de més d'un milió de dòlars per la seva producció. Des de llavors, Disney ha produït grans clàssics de pel·lícules de dibuixos animats en els quals es detecten semblances en els moviments dels personatges que apareixen a pel·lícules com La Bella Dorment i La Bella i la Bèstia, La Blancaneus i els set nans i Robin Hood, o altres títols com El llibre de la selva, Els Aristogats, Bambi i Alícia al país de les meravelles.

La seva raó és l'ús de la rotoscòpia. En aquestes pel·lícules la tècnica d'animació utilitza gravacions d'imatges reals que, posteriorment, es traslladen al dibuix mitjançant el calc dels moviments, donant així una major naturalitat als moviments en la pel·lícula final. Disney ja va utilitzar aquesta tècnica per a la producció de La Blancaneus i els set nans.

Donat el cost que suposava rodar una escena amb actors reals en la primera meitat del segle XX, amb càmeres de cel·luloide, Disney va optar per reutilitzar les gravacions que ja tenia filmades per les seves futures pel·lícules a través de la tècnica de la rotoscòpia. Amb això es reduïen considerablement els costos i el temps de producció de les pel·lícules.

Tècnica[modifica]

Per obtenir aquest resultat primerament s'ha d'obtenir el vídeo que s'utilitzarà com a referència, creant una gravació idònia adaptada al resultat que vulguis obtenir. És ideal gravar davant d'un fons pla. Un cop adquirit el material original s'ha d'importar al programari en el que es vulgui treballar, i a continuació, només cal passar-lo fotograma a fotograma i anar repassant l'animació.[1]

Llista d'obres que fan ús de la rotoscòpia[modifica]

Cine[modifica]

Sèrie animada[modifica]

Vídeos musicals[modifica]

Videojocs[modifica]

 • Prince of Persia
 • Another World
 • Commander Blood
 • Flashback: The Quest for Identity
 • The Last Express
 • Hotel Dusk: Room 215
 • Last Window: El secreto de Cape West
 • The World Ends with You
 • Ghost Trick: Phantom Detective


Referències[modifica]

 1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.220. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 7 desembre 2014]. 
 2. Pointer, Ray. The Art and Inventions of Max Fleischer: American Animation Pioneer (en anglés), 2016. ISBN 9781476663678. 

Enllaços externs[modifica]

Out of the Inkwell a Filmaffinity

Minnie the Moocher a Filmaffinity

Snow White a Filmaffinity

La Blancaneu i els set nans a Filmaffinity

Els viatges de Gulliver a Filmaffinity

Superman a Filmaffinity

Mr. Bug goes to Town a Filmaffinity

Princess Iron Fan a Filmaffinity

Els ocells a Filmaffinity

Yellow Submarine a Filmaffinity

La Guerra de las Galàxies a Filmaffinity

El senyor dels anells a Filmaffinity

Wizards a Filmaffinity

American Pop a Filmaffinity

Fire and Ice a Filmaffinity

Heavy Metal a Filmaffinity

Tron a Filmaffinity

What Have We Learned, Charlie Brown? a Filmaffinity

It's Flashbeagle, Charlie Brown a Filmaffinity

The Secret of NIMH a Filmaffinity

Fievel i el nou món a Filmaffinity

Titan A.E. a Filmaffinity

Waking Life a Filmaffinity

A Scanner Darkly a Filmaffinity

Aku no Hana a Filmaffinity

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rotoscòpia Modifica l'enllaç a Wikidata