Salsa rolla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Rouille)
Infotaula menjarRolla
Salsa rolla
Característiques
Altres nomsRolha, rouille
País d'origenProvença
On es menjaFrança
Gastronomiacuina occitana, dins de la cuina mediterrània
Detalls
Tipussalsa Modifica el valor a Wikidata
Mètode de preparacióMorter o batedora
Ingredients principalspa, rovell d'ou, oli, all, pebre roig

La salsa rolla és una salsa de pescadors provençal a l'estil mediterrani, amb oli d'oliva, condiments i, per ajudar a lligar-la, rovell d'ou; que s'associa sobretot a la bullabessa. A aquesta salsa se li va afegir, després, patata trinxada. De vegades acompanya els mariscs escaldats però, al contrari que passa amb les salses similars a la gastronomia dels Països Catalans, la rolla a Occitània es prefereix a la sopa que al peix bullit.

Aquesta salsa recorda en el seu aspecte i composició a algunes salses catalanes i valencianes de color taronja típiques de pescadors, com ara la salsa balandra, la salvitxada, el xató, etc. tot i que aquestes no porten mai patata i en canvi sí que tenen fruits secs, típicament ametlla, avellana, o de vegades pinyons

Etimologia[modifica]

El substantiu rolha, en occità és equivalent al català rovell, un mot que pot significar òxid -de ferro, per exemple- però que per a la salsa es refereix a la part de l'ou amb què està feta. El nom en francès és rouille, que vol dir òxid, és una mala traducció que alguns diuen que vindria justificat pel color ataronjat de la salsa.

Referències[modifica]

Llibre de cuina
Llibre de cuina
de Viquillibres
de Viquillibres
Al Llibre de cuina de Viquillibres hi ha receptes i
contingut gastronòmic lliure relatius a Salsa rolla .