Roy Ellis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRoy Ellis
Biografia
Naixement1946 Modifica el valor a Wikidata (77/78 anys)
Jamaica Jamaica, Kingston
Activitat
Camp de treballMúsica, cant, reggae, ska, trombó i trombone performance (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Londres Modifica el valor a Wikidata
OcupacióCantant
EstilSka, Reggae
InstrumentVeu
Segell discogràficTreasure Isle, Attack, Trojan, Creole, Rhino y Blue Beat
Artistes relacionatsMr. Symarip

Roy Ellis és un cantant de ska i reggae nascut a Jamaica.

Biografia[modifica]

Roy Ellis[1] va néixer a Kingston, Jamaica, fill de mare jamaicana i pare nord-americà. Roy Ellis era ja un brillant cantant solista a l'edat de 10 anys en el Children Gospel Choir a la Baptist Church de Kingston. En els seus dies d'escola va entaular una forta amistat amb Jimmy Cliff i també Bob Marley estava dins del seu cercle d'amistats.

En els 60, a Anglaterra i Centre Europa, es va fer un lloc en el panorama internacional Ska, Reggae, Gospel, Blues i Soul amb la seva poderosa veu. Roy Ellis era també el cantant d'una de les bandes més famoses de Ska, Reggae, Gospel, Blues, Soul i Funk amb The Pyramids / Symarip. Symarip van gravar un dels discos més venuts en la història del reggae titulat Skinhead Moonstomp (més de 7.000.000 de còpies venudes) que els va portar a la fama en uns anys en què no van deixar d'actuar per tot Europa (Espanya inclosa) en festivals a l'aire lliure.

El 1966 va ser descobert per l'Padrí de l'Ska, Laurel Aitken, amb qui va escriure 2 cançons, Jesse James Rides Again, i Because I Love You, sent produïdes pel Padrí. El 1968 va arribar a les llistes d'èxit amb els temes Train Tour To Rainbow City i All Change on the Bakerloo Line, tots dos escrits per Eddie Grant i Mexiko Moonlight i Moonstamp, escrites per Roy Ellis i Monty Neysmith. El 1970 va participar en el documental REGGAE gravat al Wembley Stadium interpretant el seu estil ska i reggae amb el seu particular signatura gospel.

Roy Ellis va participar amb les seves composicions a See You Later, i To Father, a la pel·lícula WARM DECEMBER protagonitzada per l'actor Sidney Poitier. Fora d'Europa Roy Ellis és considerat un gran artista en directe sovint comparat amb James Brown i Barry White. Des de 1980 Roy Ellis ha viscut a Suïssa obtenint la nacionalitat d'aquest país el 1988.

Els noranta van significar per Roy Ellis la consolidació dins de la música a Suïssa sent habituals les aparicions a la televisió i la col·laboració amb artistes internacionals com Celine Dion, Tina Turner o Phill Collins.

Actualment Roy Ellis, Mr Symarip, ha tornat a l'escena reggae ska després d'haver dedicat la seva carrera al gospel en els darrers anys, arrasant en directe amb la seva poderosa veu i les seves espectaculars balls, per tot Europa.

Després de dues dècades d'èxits amb la seva carrera de gospel i soul a Suïssa, Roy ha decidit tornar a l'escena Reggae amb The Skinheads Dem A Come (The Skinheads Are Comming, a jamaicà), un disc ple d'èxits, cada un dels talls d'aquest àlbum és un single potencial.

Actuacions a Catalunya[modifica]

Les últimes actuacions a Catalunya han estat a:

Discografia[modifica]

  • Més de 25 singles amb segells com: Treasure Isle, Attack, Trojan, Creole, Rhino i Blue Beat.
  • 1969 Symarip - The Pyramids, LP.
  • 1969 Symarip - Skinhead Moonstomp, LP.
  • 1993 Roy Ellis - Different Faces, CD.
  • 1994 Roy Ellis - It Is No Secret, CD.
  • 1996 Roy Ellis - Good News, CD.
  • 1993 Roy Ellis - You Got To Move, CD.
  • 2008 Roy Ellis - The Skinheads Dem A Come, CD.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]