Ruac

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuRuac
Ononis tridentata Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFabales
FamíliaFabaceae
TribuTrifolieae
GènereOnonis
EspècieOnonis tridentata Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

El ruac, salat o sosa (Ononis tridentata)[1] és una espècie de planta amb flors dins la família fabàcia, es tracta d'una planta indicadora de la presència de guix al sòl. És una planta autòctona a la vegetació dels Països Catalans.[2] La seva distribució és a l'oest de la conca de la Mediterrània (concretament ibero-magrebí, és a dir: Península Ibèrica i Magrib)

Addicionalment pot rebre els noms d'arnall, arnalleta, arnalls, gaó salat, gavó salat, salada i soses. També s'han recollit les variants lingüístiques soga, soia i soies.[1]

Descripció[modifica]

Mata llenyosa molt ramificada de 30 a 60 cm d'alçada, tiges erectes, les joves tomentoses, folíols suculents amb de 0 a 7 dents apicals i amb els nervis invisibles o molt poc aparents, amb fulles en general trifoliades; raïm d'1 a 2 flors, corol·la rosa de 10 a 17 mm floreix de maig a novembre; llegum piloso-glandulós pèndol amb 2-3 llavors.[3]

Hàbitat[modifica]

Brolla poc densa sobre margues i argiles amb guix. Contrades mediterrànies continentals poc plujoses ascendeix fins a la part inferior de la muntanya submediterrània. No es troba a les Balears. Viu entre els 100 m d'altitud i els 1000 m.

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Ononis tridentata». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 11 març 2024].
  2. Bolòs i Vigo Flora dels Països Catalans Barcelona 1980
  3. Pascual, Ramon. Guia dels arbustos dels Països Catalans. Barcelona: Pòrtic, 1990, p. 100. ISBN 84-7306-407-0. 

Enllaços externs[modifica]