Rubén Ochandiano de Higes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRubén Ochandiano de Higes

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement3 octubre 1980 Modifica el valor a Wikidata (43 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1997 Modifica el valor a Wikidata –

Lloc webrubenochandiano.es Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0643679 Allocine: 225122 Allmovie: p587341 TMDB.org: 102221
Twitter (X): rubenochandiano Modifica el valor a Wikidata

Rubén Ochandiano de Higes (Madrid, 3 d'octubre de 1980) és un actor espanyol.

Carrera[modifica]

En televisió va començar amb papers episòdics en sèries com Médico de familia o Periodistas, fins que li va arribar l'oportunitat d'interpretar un paper fix en la sèrie juvenil Al salir de clase, que va abandonar per a dedicar-se al cinema. Anys més tard tornaria a ser uns dels protagonistes d'una altra sèrie, Vientos de agua.

La seva primera aparició en cinema va ser en la pel·lícula d'Icíar Bollaín Flores de otro mundo, guanyadora de la Setmana de la Premsa en el festival de Cannes de 1999. Entre els seus títols posteriors destaquen El corazón del guerrero (2000), de Daniel Monzón; Asfalto (2000); Silencio roto (2001), de Montxo Armendáriz; Guerreros (2002), de Daniel Calparsoro; La flaqueza del bolchevique (2003), de Manuel Martín Cuenca o el debut com ao director de José Corbacho al costat de Juan Cruz a Tapas (2005).

Al llarg de la seva carrera ha treballat a les ordres de directors de gran rellevància com amb Pedro Almodóvar a Los abrazos rotos, Steven Soderbergh a Che, Alejandro González Iñárritu a Biutiful o Gabriele Salvatores a Amnesia.

També se li ha pogut veure sobre les taules en espectacles teatrals com Los verdes campos del Edén, sota la direcció d'Antonio Mercero, o protagonitzant Así es (si así os parece) (Miguel Narros)[1] o Don Carlos de (Calixto Bieito).[2] A més, també ha dirigit obres teatrals com La gaviotaAntón Txékhov en el 2011 o Antígona (Jean Anouilh).

Nominacions i premis[modifica]

Ha rebut nombrosos premis pel seu treball. El seu paper de Sebas a Silencio roto li va valer una nominació al Goya al millor actor revelació. Va dirigir un curtmetratge anomenat El paraíso, pel qual ha collit nombrosos premis en diversos festivals internacionals, i ha escrit la novel·la Historia de amor sin título, publicada l'octubre de 2012.

Filmografia[modifica]

Cine[modifica]

Direcció:

Televisió[modifica]

Teatre[modifica]

Premios[modifica]

Notes[modifica]

Enllaços externs[modifica]