Ruta microcarpa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuRuta microcarpa Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
En perill
UICN165146 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSapindales
FamíliaRutaceae
GènereRuta
EspècieRuta microcarpa Modifica el valor a Wikidata
Svent.

La Ruta microcarpa és una planta fanerògama de la família de les Rutaceae.

Distribució[modifica]

La Ruta microcarpa és endèmica de l'illa de la Gomera, Illes Canàries, Espanya.[1][2] Creix entre els 350 i 675 metres, distribuïdes en set subpoblacions: Mulagua, Roque Cano, Risco de las Zulas, Alojera, Caraballo.,[1] Ermita de San Juan i Montefuerte,[3] en la part nord de l'illa. La seva àrea d'ocupació és de 6 km². L'augment de les tendències s'han reportat per a la seva distribució.[3]

Àrea de distribució de la Ruta microcarpa

Descripció i ecologia[modifica]

Aquest arbust creix en matolls associats amb el bosc termòfil Brachypodio-Juniperetum canariensis[1] (Mesa Coello et al. 2004). Les espècies freqüents que l'acompanyen són Maytenus canariensis, Filipes Spartocytisus, Olea cerasiformis, Globularia salicina, Aeonium castello-paivae i Juniperus turbinata ssp. canariensis. A les zones més alterades, l'acompanyen espècies com Euphorbia lamarckii, Senecio kleinia i Cistus monspeliensis es tornen més prominents.

La Ruta microcarpa està catalogada com a planta en perill d'extinció[4] a causa de la seva àrea de distribució geogràfica restringida, amb una superfície d'ocupació de 6 km² i tendències negatives reportades per la seva distribució i l'abast i la qualitat del seu hàbitat. El flux genètic entre subpoblacions és baixa, el pasturatge i la competència limiten l'expansió de l'espècie.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Mesa Coello et al. 2004
  2. Euro + Med PlantBase 2006-2010
  3. 3,0 3,1 Gobierno de Canarias 2004
  4. Ruta microcarpa a IUCN Red List

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ruta microcarpa