Ryōtei

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Entrada del Kanetanaka, un famós ryōtei (日本語: 金田中本店(料亭)), situat a Tòquio.

Un ryōtei (料亭?) és un tipus de restaurant japonès de luxe. El seu funcionament difereix d'un restaurant d'alta cuina occidental, es posa un accent particular en la selecció de la clientela i la discreció del seu accés, de la seva façana i del seu personal. La clientela és generalment cooptada per habituats, permetent així a homes de negocis o polítics de trobar-se discretament per a reunions informals eventualment al voltant d'un menjar en un ambient potencialment discret i apagat.

Aquests llocs eren coneguts abans per ser un lloc on se celebraven banquets nomenats zashiki i on les geishes tenien el paper de divertir els seus clients, ballant i interpretant danses tradicionals, o simplement conversant i jugant a diversos jocs de societat ; els diners gastats aquelles tardes excedia els 100.000 iens.[1] Avui en dia, aquestes pràctiques han caigut a poc a poc en desús: tant els encarregats com les geishes s'han obert a una clientela menys distingida, de vegades estrangers.[2]

Històricament, el terme ha designat també establiments on les dones oferien diversos serveis sexuals als clients[3]

Història[modifica]

El ryōtei Kaigaro l'any 1875.

Entre les reunions més cèlebres que han tingut a ryōtei, es pot citar la Conferència de Osaka de 1873 que es va desenvolupar al ryōtei Kaigaro, encara en activitat els nostres dies.[4]

Referències[modifica]

  1. Andoh, Elizabeth «In Tokyo's Ryotei, The Art of Service» (en anglès). The New York Times, 20-04-1997. ISSN: 0362-4331.
  2. «The J-Files | Japan -- Business People Technology | www.japaninc.com» (en anglès). [Consulta: 12 abril 2018].
  3. Hiroshi., Shimizu,. Japan and Singapore in the world economy : Japan's economic advance into Singapore, 1870-1965. Londres: Routledge, 1999. ISBN 9780415192361. 
  4. «大阪の老舗料亭 花外楼» (en japonès). [Consulta: 12 abril 2018].