Símbol

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un símbol és una representació d'una idea, de manera que aquesta pugui ser percebuda per algun dels sentits; és una realitat que n'evoca d'altres en la nostra ment mitjançant algun procediment d'analogia. El símbol també pot representar un sentiment. Es considera que es diferencia d'un signe perquè el signe no té relació analògica amb el que representa.[1] En canvi, segons Charles Sanders Peirce, un símbol és un tipus de signe especial.

La seva etimologia deriva del grec σύμβoλoν (símbolon), que vol dir aproximadament 'llançar amb' o 'ajuntar amb', és a dir, el símbol treu a la llum una altra realitat sense desaparèixer ell mateix, sinó combinant-ne les dues, com passa en la metàfora. El símbol acostuma a ser polisèmic gràcies a la connotació, que l'enriqueix.

Els símbols poden ser de molts tipus: materials (una creu és el símbol del cristianisme), visuals (el color vermell és símbol de moviments socialistes), verbals (tota paraula és un símbol), numèrics, sons...

La semiòtica és la disciplina que estudia els símbols, presents en la religió, la psicologia o l'art, entre d'altres.

En un altre sentit, un símbol era un tipus especial de joia, normalment un medalló, dividit en dues meitats que es quedaven cadascuna en poder d'un enamorat o amics. Quan la parella es retrobava, el símbol estava complet i mostrava el dibuix, inscripció o figura. En canvi, quan els dos estaven separats, una meitat evocava sempre l'altra, perquè es veia incomplet.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Rodríguez Santidrián, Pedro. «Símbolo». A: Diccionario de las religiones. Madrid: Alianza, 1994, p. 389. ISBN 84-7838-400-6. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Símbol Modifica l'enllaç a Wikidata