Símbol solar

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Símbol solar com a roda
Moneda dels celtes del Rin del tipus "copa d’arc iris", que associa dos símbols solars: la trisquela i el disc puntuat (Ra)

Un símbol solar és un dibuix o signe usat per representar el Sol o els seus atributs en una cultura determinada.

Símbols circulars[modifica]

La majoria de símbols relacionats amb el Sol estan basats en el cercle, com per exemple a la bandera del Japó. A l'astrologia, aquest símbol és un cercle amb un punt al centre, probablement derivat del jeroglífic egipci per referir-se al Sol o al déu Ra que el representava.

Símbols de quatre braços[modifica]

Aquest cercle pot portar també creus o braços interiors, formant símbols específics:

  • la creu solar (símbol neolític que designa la totalitat, per la suma dels punts cardinals i el Sol), que es refereix a la roda del carro que transportava el sol segons la mitologia
  • l'esvàstica sembla ser una derivació d'aquesta roda o creu solar

A vegades els braços es doblen, de manera que es forma un cercle amb vuit línies interiors, essent també la roda del carro solar. El mateix símbol és atribut de diversos déus, com la Taranis gal·la. Aquest símbol ha donat peu a les estrelles de vuit puntes presents a banderes russes.

Símbols de tres braços[modifica]

El cercle es pot dividir de manera regular igualment amb tres braços, donat peu a nous símbols solars, com la trisquela amb totes les seves variants. Si es dobla el símbol, apareixen els cercles amb sis braços, que són l'origen de l'anomenada flor de la vida, un símbol complex usat per diverses cultures europees.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Símbol solar Modifica l'enllaç a Wikidata