Síndrome de Capgras

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de malaltiaSíndrome de Capgras
Tipus delusió d'identificació de les persones i trastorn delirant
Especialitat psiquiatria i psicoteràpia
Recursos externs
DiseasesDB 32606
UMLS CUI C0006895 i C0006895
DOID DOID:6680 i DOID:6680
Modifica les dades a Wikidata

La síndrome de Capgras o mal de Capgras és un trastorn mental que afecta la capacitat d'identificació del pacient. Aquest creu que una persona, generalment un familiar, és reemplaçat per un impostor idèntic a eixa persona.

En el Tractat de psiquiatria d'Hales-Talbott (Ancora, 1996) es defineix com: "el pacient creu que una persona estretament relacionada amb ell ha estat substituïda per un doble". I en la Sinopsi de psiquiatria de H. Kaplan (Panamericana, 1999) com: "la idea delirant que altres persones, normalment molt properes al pacient, han estat reemplaçades per dobles exactes, que són impostors".

Va ser anomenada en honor a Jean Marie Joseph Capgras, psiquiatre francès que va reconèixer la malaltia sota el nom de l'illusion des sosies ('il·lusió dels dobles') en el 1923. Capgras va reportar el cas d'una dona de 74 anys que afirmava que el seu espòs havia estat reemplaçat per un estrany. La pacient reconeixia amb facilitat els altres familiars, tots excepte el seu espòs.

Aquesta malaltia està relacionada amb la pèrdua del reconeixement emocional dels rostres familiars. La seva causa podria ser una desconnexió entre el sistema de reconeixement visual i la memòria afectiva.

És una de les falses identificacions que s'han descrit en el 23-50% dels pacients amb demència, així com la síndrome de Fregoli, la confusió entre televisió i realitat o la síndrome de l'hoste fantasma.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]