SBC

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Anomenem SBC (de l'acrònim en anglès Single Board Computer), també anomenats Pocket Sized Computers (ordinadors de butxaca) als ordinadors que no requereixen de peces addicionals per funcionar, és a dir, que tan sols són una placa computadora amb un circuit. També es diuen ordinadors de placa reduïda.

Què són?[modifica]

Aquests ordinadors petits estan compostos de:

 • Microprocessador: el motor de l'ordinador, amb un circuit intern molt complex. La millora de prestacions dels processadors d'arquitectura RISC de la família ARM ha estat el puntal del renaixement i gran creixement actual d'aquesta tecnologia.
 • Memòria RAM (de l'anglès: «Random Acces Memory»): s'utilitza com a memòria de treball d'ordinadors per al sistema operatiu, programes i la major part del software. Aquí, és on es donen les instruccions al microprocessador per executar.
 • Perifèrics: Són elements auxiliars i independents d'un ordinador, connectats a la UCP. Són considerats elements perifèrics, aquells que permet a l'ordinador la comunicació amb l'exterior i als sistemes que emmagatzemen.

Amb aquesta informació, podem arribar a la conclusió que una SBC és un ordinador reduït a tan sols una placa computadora, amb tots els requeriments necessaris per funcionar. La seva principal funció és la mateixa que la d'un PC, però a nivell més industrial, gràcies a la seva facilitat i mobilitat. També tenen una funció d'ensenyament, ja que diverses SBC’s estan pensades per a l'ús infantil, per tal de promoure la informàtica entre els més joves.[1][2][3]

Història[modifica]

L'any 1976 es va fabricar la primera SBC, que es va anomenar dyna-micro. La trobem en una publicació de la revista nord-americana Radio-Electronics. El mateix any, l'empresa E&L Instruments va rebatejar aquesta placa com a «MMD-1», que vol dir Mini-Micro Designer 1. Aquesta primera SBC tenia tots els components necessaris i un circuit intern i es va crear amb la finalitat de poder utilitzar un ordinador més reduït, que pogués tenir funcions semblants als ordinadors de l'època.

Més tard van treure a la venda la «MMD-2», que n'era una versió més avançada. L'any 2016, es podia comprar la «MMD-2» a amazon.com. Podem dir que és més aviat una peça de col·leccionista. Així mateix, l'any 1976 també es va llençar al mercat la SBC «KIM-1», desenvolupada i produïda per MOS Technology, Inc. Es va fer molt popular gràcies a ser molt econòmica i la facilitat per adquirir-ne una.

Més tard, amb el desenvolupament dels PC i la seva arribada al mercat de consum, el món de les SBC es va alentir i no es van dedicar gaires esforços en el seu desenvolupament. En l'actualitat, s'hi ha tornat a dedicar esforços i inversions per part de diverses empreses i col·lectius. Les SBC han anat millorant considerablement gràcies a diversos avenços tecnològics, com per exemple el grafè, que a l'hora de fer els circuits interns fa que siguin més ràpids i eficients. Moltes empreses han posat diners en les SBC, com per exemple UDOO, Raspberry i SECO.

Diferències entre una SBC i un PC.[modifica]

Hi trobem tres diferències molt destacables:

 • Aspectes físics: Les SBC són molt més petites, mòbils i lleugeres. Els PC són molt més pesats i grans. A més podem observar que les SBC estan constituïdes per molt pocs components, i els PC en porten molts, a més d'extres.
 • Aspectes econòmics: Els ordinadors de sobretaula són molt més cars que les SBC, ja que porten molts més components. Com que les SBC consten de molt pocs elements, són molt més econòmiques.
 • Aspectes interns: Les SBC solen tenir un rendiment inferior al d'un PC convencional. Acostumen a poder funcionar amb alguna distribució Linux, encara que avui en dia podem trobar imatges de diversos sistemes operatius adaptades per a fer-les funcionar: des d'Android L, fins al Windows 10. També solen tenir menys RAM que els PC, a més de que no són ampliables com ho acostumen a ser aquests.

Taula avantatges i desavantatges[modifica]

En aquesta taula trobarem alguns dels avantatges i desavantatges resumits:

Avantatges Desavantatges
Són molt lleugeres No són tan eficaces
Són molt econòmiques No van molt ràpid
Són molt petites No tenen memòria molt ample
Són molt mòbils No tenen les mateixes funcions que un PC

Fabricants[modifica]

Actualment hi ha un gran auge d'aquest tipus d'ordinadors. A causa del seu baix cost es fan servir molt en entorns educatius. Les més populars del mercat actualment serien: 

 • Raspberry Pi: La fundació Raspberry Pi és una organització benèfica, fundada en 2009 per promoure l'estudi de la computació bàsica, amb les SBC’s. Aquesta fundació, amb el temps ha anat traient a la venda moltes SBC, i no precisament destinades a un ús industrial, sinó educatiu. De manera que a la primària en diverses escoles dels EUA, ja treballen la programació amb la Raspberry PI. És una bona manera d'ensenyar des de ben petits, aquest món de la informàtica tan complex.
 • Arduino: és una empresa de maquinari i programari, l'objectiu de la qual és fomentar l'electrònica i la robòtica entre els joves. Ha llançat a la venda diverses plaques les quals tenen usos diferents de les SBC, encara que les podem considerar com aquestes.

Altres[modifica]

 • UDOO: És una empresa formada per SECO USA Inc. i Aidilab, en col·laboració amb un equip d'investigadors amb experiència en el disseny d'interacció, amb el hardware i software, l'electrònica i la ciència cognitiva. Aquesta empresa va néixer a Itàlia el 2013. Fabriquen plaques a mig camí d'una Raspberry PI i d'un Arduino-

Referències[modifica]

 1. «Ringing in 2017 with 90 hacker-friendly single board computers» (en anglès). LinuxGizmos.com, 02-01-2017.
 2. «Single Board Computers :: Electronics Weekly» (en anglès). [Consulta: 28 gener 2017].
 3. Mercer, Paul Krill & Christina «7 Pocket-Sized PCs You Should Try This Year» (en anglès). Techworld.