SBC
![]() |
Aquest article podria incomplir els criteris generals d'admissibilitat. |
![]() |
L'article o secció necessita millores quant al seu format. |
Anomenem SBC (de l'acrònim en anglès Single Board Computer), també anomenats Pocket Sized Computers (ordinadors de butxaca) als ordinadors que no requereixen de peces addicionals per funcionar, és a dir, que tan sols són una placa computadora amb un circuit. També es diuen ordinadors de placa reduïda.
Què són?[modifica]
Aquests ordinadors petits estan compostos de:
- Microprocessador: el motor de l'ordinador, amb un circuit intern molt complex. La millora de prestacions dels processadors d'arquitectura RISC de la família ARM ha estat el puntal del renaixement i gran creixement actual d'aquesta tecnologia.
- Memòria RAM (de l'anglès: «Random Acces Memory»): s'utilitza com a memòria de treball d'ordinadors per al sistema operatiu, programes i la major part del software. Aquí, és on es donen les instruccions al microprocessador per executar.
- Perifèrics: Són elements auxiliars i independents d'un ordinador, connectats a la UCP. Són considerats elements perifèrics, aquells que permet a l'ordinador la comunicació amb l'exterior i als sistemes que emmagatzemen.
Amb aquesta informació, podem arribar a la conclusió que una SBC és un ordinador reduït a tan sols una placa computadora, amb tots els requeriments necessaris per funcionar. La seva principal funció és la mateixa que la d'un PC, però a nivell més industrial, gràcies a la seva facilitat i mobilitat. També tenen una funció d'ensenyament, ja que diverses SBC’s estan pensades per a l'ús infantil, per tal de promoure la informàtica entre els més joves.[1][2][3]
Història[modifica]
L'any 1976 es va fabricar la primera SBC, que es va anomenar dyna-micro. La trobem en una publicació de la revista nord-americana Radio-Electronics. El mateix any, l'empresa E&L Instruments va rebatejar aquesta placa com a «MMD-1», que vol dir Mini-Micro Designer 1. Aquesta primera SBC tenia tots els components necessaris i un circuit intern i es va crear amb la finalitat de poder utilitzar un ordinador més reduït, que pogués tenir funcions semblants als ordinadors de l'època.
Més tard van treure a la venda la «MMD-2», que n'era una versió més avançada. L'any 2016, es podia comprar la «MMD-2» a amazon.com. Podem dir que és més aviat una peça de col·leccionista. Així mateix, l'any 1976 també es va llençar al mercat la SBC «KIM-1», desenvolupada i produïda per MOS Technology, Inc. Es va fer molt popular gràcies a ser molt econòmica i la facilitat per adquirir-ne una.
Més tard, amb el desenvolupament dels PC i la seva arribada al mercat de consum, el món de les SBC es va alentir i no es van dedicar gaires esforços en el seu desenvolupament. En l'actualitat, s'hi ha tornat a dedicar esforços i inversions per part de diverses empreses i col·lectius. Les SBC han anat millorant considerablement gràcies a diversos avenços tecnològics, com per exemple el grafè, que a l'hora de fer els circuits interns fa que siguin més ràpids i eficients. Moltes empreses han posat diners en les SBC, com per exemple UDOO, Raspberry i SECO.
Diferències entre una SBC i un PC.[modifica]
Hi trobem tres diferències molt destacables:
- Aspectes físics: Les SBC són molt més petites, mòbils i lleugeres. Els PC són molt més pesats i grans. A més podem observar que les SBC estan constituïdes per molt pocs components, i els PC en porten molts, a més d'extres.
- Aspectes econòmics: Els ordinadors de sobretaula són molt més cars que les SBC, ja que porten molts més components. Com que les SBC consten de molt pocs elements, són molt més econòmiques.
- Aspectes interns: Les SBC solen tenir un rendiment inferior al d'un PC convencional. Acostumen a poder funcionar amb alguna distribució Linux, encara que avui en dia podem trobar imatges de diversos sistemes operatius adaptades per a fer-les funcionar: des d'Android L, fins al Windows 10. També solen tenir menys RAM que els PC, a més de que no són ampliables com ho acostumen a ser aquests.
Taula avantatges i desavantatges[modifica]
En aquesta taula trobarem alguns dels avantatges i desavantatges resumits:
Avantatges | Desavantatges |
---|---|
Són molt lleugeres | No són tan eficaces |
Són molt econòmiques | No van molt ràpid |
Són molt petites | No tenen memòria molt ample |
Són molt mòbils | No tenen les mateixes funcions que un PC |
Fabricants[modifica]
Actualment hi ha un gran auge d'aquest tipus d'ordinadors. A causa del seu baix cost es fan servir molt en entorns educatius. Les més populars del mercat actualment serien:
- Raspberry Pi: La fundació Raspberry Pi és una organització benèfica, fundada en 2009 per promoure l'estudi de la computació bàsica, amb les SBC’s. Aquesta fundació, amb el temps ha anat traient a la venda moltes SBC, i no precisament destinades a un ús industrial, sinó educatiu. De manera que a la primària en diverses escoles dels EUA, ja treballen la programació amb la Raspberry PI. És una bona manera d'ensenyar des de ben petits, aquest món de la informàtica tan complex.
- Arduino: és una empresa de maquinari i programari, l'objectiu de la qual és fomentar l'electrònica i la robòtica entre els joves. Ha llançat a la venda diverses plaques les quals tenen usos diferents de les SBC, encara que les podem considerar com aquestes.
Altres[modifica]
- UDOO: És una empresa formada per SECO USA Inc. i Aidilab, en col·laboració amb un equip d'investigadors amb experiència en el disseny d'interacció, amb el hardware i software, l'electrònica i la ciència cognitiva. Aquesta empresa va néixer a Itàlia el 2013. Fabriquen plaques a mig camí d'una Raspberry PI i d'un Arduino-
Referències[modifica]
- ↑ «Ringing in 2017 with 90 hacker-friendly single board computers» (en anglès). LinuxGizmos.com, 02-01-2017.
- ↑ «Single Board Computers :: Electronics Weekly» (en anglès). [Consulta: 28 gener 2017].
- ↑ Mercer, Paul Krill & Christina «7 Pocket-Sized PCs You Should Try This Year» (en anglès). Techworld.