Sabata de fre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Sabates i folres de fre de tambor

Una sabata de fre, és la part d'un sistema de frenada que transporta el revestiment de fre o soc dels frens de tambor utilitzats en els automòbils, en els carros o el bloc de fre dels frens del tren i de les bicicletes (popularment pastilles de fre). Un dispositiu que es col·loca en una via per frenar els vagons de ferrocarril també s'anomena sabata de fre.

Fre de tambor d'automòbil[modifica]

La sabata de fre porta el revestiment de fre, que està reblat o enganxat a la sabata. Quan s'aplica el fre, la sabata es mou i pressiona el revestiment contra l'interior del tambor. La fricció entre el folre i el tambor proporciona l'esforç de frenada. L'energia es dissipa en forma de calor.[1]

Els cotxes moderns tenen frens de disc per tot arreu, o discos al davant i tambors al darrere. Un avantatge dels discos és que poden dissipar la calor més ràpidament que els tambors, de manera que hi ha menys risc de sobreescalfament.[2]

El motiu per retenir els tambors a la part posterior és que un tambor és més efectiu que un disc com a fre d'estacionament .

Fre de la banda de rodament del ferrocarril[modifica]

La sabata de fre porta el bloc de fre. El bloc estava fet originalment de fusta, després l'ús de ferro colat (especialment ferro gris ) sembla ser substituït més tard avui dia per material compost d'alta fricció . Quan s'aplica el fre, la sabata es mou i pressiona el bloc contra la banda de rodament de la roda. A més de proporcionar esforç de frenada, això també "frega" la roda i la manté neta. Aquest fregat provoca un desgast a la banda de rodament de la roda i sovint provoca el xiscle dels frens. Els frens de la banda de rodadura dels trens de passatgers s'han substituït en gran part pels frens de disc .

Alguns operadors de trens de mercaderies pesades han començat a utilitzar sabates de fre (i pastilles) amb diferents tipus de plàstic (com el kevlar). Un d'ells és DB Cargo, i cita menys desgast i sobretot menys soroll, que és important quan es condueix en zones urbanitzades.

Fre de llanda de bicicleta[modifica]

Comprèn un parell de caixes rectangulars obertes que es munten a les pinces de fre d'una bicicleta i que subjecten els blocs de fre que es pressionen contra la llanda per frenar o aturar la bicicleta.

Catalogació[modifica]

Existeixen diferents sistemes per a la catalogació de les sabates de fre. El sistema més utilitzat a Europa és el sistema de numeració WVA .[3]

Rail skids[modifica]

Sabata de fre per a vagons de ferrocarril

Els Rail skids són un tipus de Sabata de fre per a vagons de ferrocarril. Es pot posar una sabata de fre sobre la via per aturar un vagó de tren en moviment. La roda s'enrotlla fins a la llengüeta i llavors la sabata llisca amb el vagó sobre la via fins que s'atura. També s'anomenen rail skids o rail skates .

Referències[modifica]

  1. Voir : Les freins sur jante, sur noos.fr, consulté le 11 octobre 2017
  2. Voir : Freins à mâchoires ou à jantes, sur ooreka.fr, consulté le 11 octobre 2017
  3. «WVA numbering system». Arxivat de l'original el 2014-07-13. [Consulta: 29 març 2022].