Sabatilles de mitja punta

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Les sabatilles de mitja punta són aquelles que fan servir per fer ballet els principiants d’aquesta modalitat, per aprendre’n i practicar ballet clàssic.

També les duen els ballarins avançats, però només durant l’escalfament.

Hi ha dos tipus de sabatilles per practicar el ballet, les principals són les de mitja punta que s’utilitzen per practicar i  mantenir la tècnica. Les altres són les de punta, que les utilitzen aquells que són avançats i ja porten dos o més anys de tècnica. Aquestes només les utilitza el sexe femení.

Cal aclarir que hi ha una gran varietat dintre de cadascun d'ells. Tant per formes, teles, cintes i de tot allò que pugui subjectar el peu de forma correcta i còmoda.

Tipus de sabatilles[modifica]

Ballarins i ballarines principiants: mitges puntes de pell amb sola sencera.

Són les sabatilles recomanades per als ballarins principiants de qualsevol edat. La sola sencera de pell és perfecta per reforçar l'arc del peu i treballar l’empeine. La sola sencera permet més equilibri. La pell garanteix una bona subjecció del turmell i evita que la sabatilla es deformi.

Ballarins i ballarines de nivell intermedi: mitges puntes de tela i doble sola

Especials per a ballarins experimentats en dansa clàssica, que ja tenen força en el turmell. Les sabatilles de tela i doble sola permeten una extensió màxima de l’empeine. La tela i la doble sola són mòlt fàcils de cuidar.

Ballarins i ballarines de nivell avançat: mitges puntes de pell amb doble sola

Són recomanades per a ballarins experimentats en dansa clàssica, que ja tenen força en el turmell. Les sabatilles de mitja punta de pell i doble sola combinen una pell de gran qualitat amb un inserit triangle de "neoprè" que proporciona subjecció i gran flexibilitat en els moviments.

Material amb què estan fetes[modifica]

Les sabatilles de mitja punta estan fetes de tela o de pell. La sola pot ser sencera o partida en dues parts. Si és sencera fa treballar més el peu. Acostumen a ser de color pell o rosa, però després es poden tenyir de qualsevol color. Les de pell també és usual que siguin de color negre. Tenen una cinta elàstica per ajustar-se millor al peu.

Qui les utilitza i quan es fan servir[modifica]

Les sabatilles de dansa de mitja punta, les utilitzen tan ballarins com ballarines. Les fan servir durant l’escalfament a la barra i al centre de l’estudi de dansa.

Això sí, les de punta només les utilitzen les noies. Aquestes es fan servir per la preparació d’alguna actuació i en el moment de l’espectacle.

Com cal cuidar-les[modifica]

En el cas de les mitges puntes de pell, es poden netejar amb un respall de dents vell lleugerament humit, i fent moviments circulars a poc a poc, sense molta fricció.

Hi ha persones que utilitzen pasta de dents per fer la nateja.

Després es deixen assecar a l’aire lliure.

En el cas de les mitges puntes de lona, es poden posar a la rentadora, amb un programa curt i amb aigua freda.